kapsalon aan huisEen onderneming aan huis voor startende ondernemers lijkt zo logisch. Je bespaart zo een hoop kosten.

Klanten vinden het meestal ook niet erg of merken er vrij weinig van. Maar mag dat eigenlijk zomaar?

 
 
Elke gemeente verschillend Niet in alle gemeentes mag je zomaar een eigen bedrijf starten aan huis. In sommige gemeentes moet je hier vooraf toestemming voor vragen en in sommige gemeentes mag het helemaal niet.

Waarom een onderneming aan huis niet mag De belangrijkste reden dat een onderneming aan huis niet mag is overlast. Overlast voor de buren bijvoorbeeld. De meeste mensen zullen niet blij zijn als er een onderneming naast hun woning opgezet wordt waar klanten en/of leveranciers de deur platlopen.

Praktijkvoorbeeld in Rotterdam In het bestemmingsplan van Rotterdam is niet helemaal duidelijk voor persoonlijke dienstverlening aan huis. Een kapsalon in dit geval. De buren waren niet blij met een kapsalon die naast hun gevestigd werd. Zij stapten naar de rechter en gingen zelfs in hoger beroep.

Uitspraak Raad van State De Raad van State noemde in dit praktijkvoorbeeld de kapsalon aanvaardbaar. De kapsalon nam weinig ruimte in beslag en had beperkte openingstijden. Met andere woorden: de overlast was beperkt.

Controle bij overlast Nederland is ondernemend. Achter elke drie huisdeuren is wel één onderneming gevestigd. Controle vindt meestal pas plaats na overlast. Ook zijn de regels op papier meestal strenger dan in de praktijk. Er wordt veel gedoogd.

Advies Het is verstandig om altijd de buren even in te lichten. Een goede verstandhouding bespaart de meeste ellende. Laat je daarnaast goed adviseren indien er sprake is van investeringen. Het is toch zonde als je een tuinhuis of garage hebt omgebouwd en hier geld in hebt geïnvesteerd als achteraf blijkt dat het niet mag.

Door Sebas Bennis, Kubus Zuidplas Bron: Ondernemersplein
 
 
 
Categorie Financieel Advies