hybride cloud
 

In dit artikel van ITValidation beschrijven wij wat de voordelen kunnen zijn van een hybride cloud oplossing. Hybride cloud is één van de buzzwords binnen de IT-wereld en binnen bedrijven. Het begrip “Hybrid Cloud” hoor je de afgelopen jaren circuleren vanaf de golfbaan tot in het datacenter. Clouddiensten zijn eigenlijk net als het uitbesteden van catering, schoonmaak en het wagenpark gemeengoed aan het worden.

Wat is dat eigenlijk een hybride cloud?

Hybride is een mix van verschillende smaken “cloud”. We onderscheiden momenteel 3 smaken, namelijk public, private en hybrid. Waarbij het laatste een combinatie is van de eerste 2. Onder public cloud verstaan we onder andere Amazon (AWS) en Microsoft (Azure), waar u (als bedrijf) niets te zeggen heeft, enkel mag consumeren. Onder de private verstaan we de zogenaamde IaaS leveranciers (Infrastructure as a service), waar u vaak wel iets te zeggen heeft en goed advies krijgt en in de regel meer mogelijkheden heeft.

Waarom zou u naar de cloud willen?

De voornaamste insteek om naar een cloud oplossing te kijken is doorgaans het afrekenmodel. U betaalt doorgaans per maand een vast bedrag, gebaseerd op gebruik. Daarnaast is verantwoordelijkheid een belangrijke factor (u hoeft er zelf niet voor te zorgen dat IT-personeel de IT-infrastructuur beheert en 24/7 beschikbaar is). Voornamelijk bij middelgrote bedrijven is het interessant om naar een (hybride) cloud model te kijken.

Waarom zou u dan voor een hybride cloud kiezen?

Dat heeft voornamelijk te maken met de eisen die applicaties stellen op het gebied van configuratie, beveiliging en snelheid. In een private cloud model kunt u doorgaans meer eisen stellen aan de mogelijkheden (snelheid, flexibiliteit) dan in de public variant. Private clouds zijn doorgaans duurder dan Public versies dus daarom is een mix vaak een ideale situatie. Een situatie die ook vaak voorkomt is een mix van 3 lagen. Uw eigen infra op locatie (bijvoorbeeld mainframe of andere specifieke hardware), een private cloud (voor o.a. databases, BI, file en print diensten) en een public cloud (voor o.a. E-mail, SharePoint) hierdoor heeft u de meeste flexibiliteit en kan er op basis van verschillende business rules een keuze worden gemaakt voor een bepaalde applicatie of workload. Deze workload kan bijvoorbeeld ook op gezette tijden verplaatsen van locatie omdat de eisen veranderen.

Wat zijn de voordelen?

Naast de reeds genoemde voordelen zijn ook beschikbaarheid, schaalbaarheid te benomen als voordelen. Clouddiensten hebben doorgaans enkel incidentele onderhoudsmomenten dus hier hoeft u dus geen rekening mee te houden in uw standaard bedrijfsvoering.

Wat zijn de nadelen?

Een belangrijk nadeel is dat alle data over een internetverbinding loopt. Dit brengt doorgaans vertraging met zich mee. U dient zich bewust te zijn van deze vertraging en verkeerstromen in kaart te brengen zodat er adequate actie kan ondernomen. Bijvoorbeeld werken met grote CAD-bestanden levert bij openen en opstaan vertraging omdat deze via de internetverbinding worden opgeslagen in de clouddienst.

Waar u zich ook van bewust dient te zijn, is dat de public cloud aanbieders doorgaans geen back-up aanbieden. Vaak is dit wel mogelijk als optie, maar geen onderdeel van de standaard aanbieding. Houdt hier dus rekening mee.

Kosten

Een vast afrekenmodel is vaak interessant (u betaald per maand en per gebruiker). Als u een vast aantal medewerkers heeft en uw bedrijfscontinuïteit in orde is, is een clouddienst doorgaans 2x zo duur over een termijn van 60 maanden. Echter koopt u de risico’s af die gemoeid gaan met het hebben van een IT-infrastructuur.

Nog vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of behoefte aan een gesprek, neem dan contact met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 
 
 
 
Categorie Organisatie Advies