Hoe gezond en vitaal is jouw onderneming?

Lastige vraag om te beantwoorden, want waar heb je het over? Het rendement van je onderneming is een graadmeter. Wil je jouw rendement verbeteren? Begin dan met de rendementsverbeteraar. Zeker ook als je voelt dat het niet meer zo lekker loopt (en je weet niet wat je eraan moet doen):

 • Je merkt dat de hectiek van de dag regeert. Je wordt geleefd
 • Je komt regelmatig moe en onvoldaan thuis
 • Je werkt meer dan 40 uur
 • De omzet blijft gelijk of wordt minder
 • De winst blijft gelijk of wordt minder
 • Je krijgt steeds minder zin om naar jouw werk te gaan
 • Je verliest belangrijke klanten
 • Belangrijke medewerkers nemen onverwacht ontslag
 • Als ik je vraag: ‘Wat zijn je doelen voor 2018? kan je niet direct een enthousiast antwoord geven.

 

Wat levert de rendementsverbeteraar jou op?

 

Succesvol worden is één ding, maar succesvol blijven is nog veel moeilijker. Daarom is het belangrijk om jaarlijks een dag stil te staan bij het functioneren van de eigen onderneming en vervolgens je plan voor de komende periode vorm en inhoud te geven (= de rendementsverbeteraar).

 

 • Je verdient meer en je werkt minder
 • Je hebt meer focus en energie om eruit te halen wat er in zit
 • Het team werkt beter en plezieriger samen door saamhorigheid en gelijk gerichtheid
 • Je voelt je rustiger, krachtiger en meer “in control”
 • Je kijkt met elkaar tegelijkertijd naar het functioneren van het geheel. Dat geeft overzicht en rust.

 

De omzet van een financiële dienstverlener bleef al jaren op hetzelfde niveau. Na de resultaatsverbeteraar steeg de omzet met 15%.

 

Je kan de rendementsverbeteraar vergelijken met een onderhoudsbeurt voor auto’s

Heb je een auto? Dan laat je jaarlijks of na 15.000 km een grote onderhoudsbeurt uitvoeren. Met als doel dat de auto betrouwbaar blijft functioneren. Niets is zo irritant als je auto niet start of als deze er onderweg mee stopt. Het geeft een lekker en rustig gevoel als je weet dat alle belangrijke en vitale onderdelen van jouw auto nog prima functioneren.

 

Wil je weten of je gezond bent, dan laat je je bloed controleren of je laat een volledige gezondheid check-up doen. Dat vinden we normaal.

Wat houdt de rendementsverbeteraar in?

 

Een auto is een systeem dat ervoor zorgt dat we op elk moment van A naar B kunnen rijden. Een onderneming is ook een (complex) systeem: Een samenstel van op elkaar afgestemde, maar zelfstandige delen. Elk hebben ze een functie in het bereiken van een gemeenschappelijk doel. Denk bijvoorbeeld aan omzet- en winststijging, een enthousiaste klant of een gemotiveerde en competente medewerker. Werkt dit systeem nog steeds optimaal? Zijn alle onderdelen nog wel goed op elkaar afgestemd?

 

Bij de rendementsverbeteraar onderzoekt het managementteam hoe zij presteren op de 11 belangrijkste factoren, die bepalend zijn voor het succes van hun onderneming. Succesfactoren zijn bijvoorbeeld strategie, leiderschap en innovatie. Je kan het vergelijken met een voetbalteam, waarbij elke speler zijn functie uitvoert, maar waarbij het vooral aankomt op de kwaliteit van de samenwerking.

rendementsverbetering

Figuur 1: de elf belangrijkste succesfactoren, waarbij de kern in de as van het veld staat.

De rendementsverbeteraar kent drie belangrijke onderdelen:

 

 1. Hoe staat je onderneming er daadwerkelijk voor?

  Bij elk van de 11 succesfactoren geef je zelf aan wat goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Voorbeeld: Je beoordeelt bijvoorbeeld de huidige effectiviteit van je strategie met een 6. Vervolgens geef je aan wat er nodig is om van de strategie een 10 te maken.

  Ontdek de oorzaak wat maakt dat de situatie is zoals die is. Dat kan je zelf niet, want anders had je het wel gedaan. Heb je de echte oorzaak te pakken, dan is de oplossing eenvoudig.

 2. Wat gaat je het meeste aan het hart?

  Onderdeel 1 levert waarschijnlijk een schat aan verbeterpunten op, die je niet allemaal tegelijkertijd kunt uitvoeren. Wat vind je het belangrijkste? Aan welke succesfactor wil je in 2018 de meeste tijd en aandacht besteden? Bepaal je prioriteit.

 3. Welke actie onderneem jij in 2018 om meer rendement te realiseren?

Iedereen heeft er zin in om zijn of haar unieke bijdrage te leveren in samenwerking met de teamgenoten om bijvoorbeeld 10% meer rendement te realiseren.

 
 
Categorie Organisatie Advies