logosetNa ongeveer 8 - 15 jaar zijn logo’s vaak achterhaald. Mijn ervaring zegt dat dit opgaat voor zo’n 80%, terwijl de overige 20% zo goed zijn ontworpen dat ze langer mee gaan zonder visuele slijtage, of tot een ijkpunt van herkenning zijn uitgegroeid.

Concrete aanleiding
De reden voor een nieuw, fris en modern logo is meestal door feitelijke omstandigheden ingegeven. Zoals door een samenwerking met een andere bedrijf, een imagocalamiteit, een gewijzigde directiesamenstelling of door een markt die echt andere eisen stelt dan wat men jaren heeft aangeboden.

Ouderwets?
Wat minder tastbaar is de reden dat het beeldmerk achterhaald is, ouderwets oogt of echt uit de mode raakt. Verandering komt dan vaak niet van binnenuit. Het logo is zo vertrouwd dat het alleen door vreemde ogen glashelder wordt, dat het alleen nog maar afbreuk doet aan de reputatie, omzet of aan het imago.

Daarnaast zie je nog steeds dat het logo (vooral in het MKB) gewoon niet professioneel grafisch ontworpen was. Het moest de eerste keer snel, goedkoop en makkelijk? Helaas, dat zie je dus toch terug. Elke dag weer. Op alle uitingen.

Je kunt naar mijn idee op 3 manier tegen een optimalisatie aankijken. Een globale schets:

  1. Externalisatie
    De directie ziet noodzaak voor een nieuwe naam of logo.  Men zoekt op wie de eerste heeft gemaakt en hoe duur dat was. Men laat vervolgens op internet zoeken wat een nieuw logo tegenwoordig kost en ziet ‘s avonds op Facebook een aanbieding van een studio voor een nieuw logo tegen paar honderd euro. Ook wordt een online naamgenerator gevonden die gratis suggesties doet voor een nieuwe naam en slagzin. De volgende week krijgt het MT diverse suggesties per email en men kiest het facebook-bureau dat na enig email contact aan de slag mag. Voor nog geen 500 euro is er vervolgens een leuk nieuw plaatje getekend. MT is blij met deze vlotte, goedkope oplossing. Medewerkers komen er per ongeluk achter. Het bureau beseft dat het vooral over prijs gaat en levert via trial & error diverse voorstellen, totdat klant akkoord is. Levensduur van deze logoset 2 - 8 jaar
  1. Coöperatie
    Het management weet dat een goed logobeeld meer is dan een leuk plaatje alleen. Heeft daartoe een bureau uitgenodigd om een voorstel te bespreken. Bureau stelt zich binnen MT voor en bespreekt de achtergronden. Er wordt een MT begeleider aangewezen. Na de tweede offerte en het eerste visuele idee blijft het even stil. Weken later komt de begeleider terug met stevige ideeën over kleur en bijvoorbeeld een eigen slagzin. Hij/zij heeft binnen het MT zelf wat voorstellen aangeleverd (via een familielid?) en is het qua smaak niet eens met de voorgestelde tekst en vorm vanuit het bureau. Hij/zij schrijft na beraad zelf de slagzin als vaststaand voor. Is ook wat teleurgesteld in de geleverde kwaliteit en laat dat merken. Medewerkers krijgen van het secretariaat een aparte mail hierover en een enthousiast verhaal over de vorm. Het was uiteindelijk toch dat ene directielid zelf, die het gelukkig beter wist (en dat graag wil horen). Bureau schakelt tijdens het traject -en na haar vruchteloze argumentatie- over van de beste oplossing, naar de meest haalbare oplossing. Levensduur van deze logoset: 3-15 jaar
  1. Internalisatie
    De eigenaar zelf heeft het eerste logo ooit mooi gevonden en toen gelijk besteld. Nu, na jaren, is het besef gegroeid dat het logo een verlengstuk is van hoe mensen tegen het bedrijf aankijken en welke mening men dus heeft over het aanbod. De directie kent de waarde van Identity based communications en weet hoeveel (onder-)bewuste voeling en trots de naam, de slagzin of het logo kan losmaken bij klanten en medewerkers. Ook wil men de concurrentie nu echt een slag voor zijn dit keer. Het is een unieke kans tot corporate branding en onderscheidend profilering. MT heeft door dat het hier gaat om perceptie, cultuur en imagozaken. Men besluit een externe partij in te huren, de analyses samen te bespreken en de creatieve uitkomst te accepteren vanuit argumentatie. Over de invoering en begeleiding wordt strategisch nagedacht. Het kost wat dit keer, maar de impact is merkbaar. De logoset versterkt ambitie, visie, gedrag en trots. Het bureau begint met onderzoek, luisteren, vragen en een analyse van cultuur, markt en omgeving. Zo benadert men het onderwerp eerst strategisch en pas daarna creatief. Bureau levert uiteindelijk direct de meest eigene oplossingsrichting die ook als zodanig herkend wordt. Levensduur van deze logoset 15 – 50 jaar.

Onze insteek
Wij zijn gespecialiseerd in strategische naamgeving, slagzin- en huisstijlontwikkeling voor ondernemingen die (deze keer) meerwaarde zoeken. Als geen ander vertalen wij het corporate cultuur en de zakelijke persoonlijkheid in een uniek passend en herkenbare logoset die er (ook internationaal) superstrak uitziet en intern gedragen wordt. Voor iedere onderneming een passende aanpak op maat.

Lees meer: www.peterleuhof.nl (over peter leuhof) of www.peetzen.com (hét branding buro).

Categorie Marketing Advies