1. De risico’s worden groter


Een belangrijke reden om over te stappen naar een BV is aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor jouw onderneming. Erg vervelend als er dingen mis gaan en er opeens aanspraak gemaakt kan worden op jouw privé vermogen. Bij een BV is dit niet het geval, omdat het hier gaat om een rechtspersoon. De onderneming is aansprakelijk, maar (over het algemeen) niet jij als eigenaar.

Bij de volgende risico’s is het verstandig om over te stappen naar een BV:

  • Wanneer je langdurige contracten aangaat. (bijvoorbeeld een huurcontract)
  • Wanneer je personeel in dienst neemt
  • Wanneer je voorfinancieringen aangaat

2. De omzet groeit hard

In de beginfase van je onderneming bestaat de kans dat er sprake is van een lage omzet en winst: een eenmanszaak biedt dat veel fiscale voordelen omdat je gebruik kunt maken van diverse aftrekposten.

Net zoals dat je risico’s toenemen, groeit (als het goed is) ook de omzet. Bij een winst van ongeveer €100.000,- begint het fiscaal aantrekkelijk te worden om overstappen naar de BV als rechtsvorm. Vanaf dit bedrag zijn de lagere belastingtarieven van de BV een betere keuze dan de aftrekposten van de eenmanszaak.

Het omslagpunt van €100.000,- is geen vast bedrag. Per geval kan het verschillen vanaf welk bedrag de BV interessant wordt.

Twijfel je of jouw onderneming al aan dit keerpunt zit? Neem contact op met één van onze top juristen voor een duidelijk en bruikbaar advies.

3. Je wil kapitaal of investeerders aantrekken

De structuur van een BV leent zich beter voor het aantrekken van externe financieringen dan de eenmanszaak. Omdat het vermogen van de BV is opgebouwd uit aandelen, kan een investeerder een deel van deze aandelen verkrijgen in ruil voor de overeengekomen investering.

Het persoonlijke karakter van de eenmanszaak maakt dat dit geen geschikte rechtsvorm is voor externe financieringen.

Liever eerst sparren?

Waarschijnlijk heb je - ook na het lezen van het bovenstaande niet direct een helder beeld hoe je het een en ander in je statuten opneemt. Sterker nog, het zou gek zijn als je niet nog wat vragen zou hebben. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten. Neem contact op

 
 
 
Categorie Juridisch Advies