Wat is pensioen nou eigenlijk precies?

  • Pensioen is jouw inkomen voor als je stopt met werken.
  • Samen met jouw werkgever spaar je iedere maand een deel van jouw pensioen.
  • Pensioen bouw je op over jouw salaris.
  • Niet over je hele salaris, maar van jouw salaris wordt een bedrag afgetrokken (de franchise) omdat ook de overheid voor een deel voor jouw pensioen zorgt (de AOW).
  • De bedoeling bij de meeste bedrijven is dat jouw pensioen zo’n 70-80% van jouw salaris inclusief de AOW is.
  • Of deze 70-80% helemaal lukt is afhankelijk van veel factoren.

 
pensioen

Gaat die opbouw van mijn pensioen wel helemaal lukken?

We hebben natuurlijk met een enorm lange termijn te maken (de meeste mensen werken meer dan 40 jaar) voordat je jouw pensioen gaat ontvangen. Hierdoor is niet helemaal zeker of je de beroemde 70% ook wel gaat halen.

Tijdens jouw werkzame leven kan er immers van alles gebeuren dat de hoogte van jouw pensioen kan beïnvloeden (wisselen van baan, echtscheiding, inflatie, salarisstijgingen,  lager rendement dan verwacht, etc, etc.).

De hoogte van het uiteindelijke pensioen is niet zeker en dit is het ook nooit geweest. Daarom is het van belang om zo nu en dan te bekijken of je nog wel in de buurt zit van een inkomen dat jij wil hebben of nodig vindt en als je dit nodig vindt kun je hier wat aan doen. Het plannen van een vakantie kost de meeste mensen veel meer tijd dan zo nu en dan eens kijken of je nadat je niet meer werkt ook een beetje aardig kunt doorleven. Dit maakt het zeker de moeite waard.

Hulpmiddelen zijn onder andere: afdeling personeelszaken/HR en mijnpensioenoverzicht.nl

Is de informatie die je van jouw werkgever ontvangt wel duidelijk genoeg? Het geven van heldere pensioeninformatie is een wettelijke plicht.

Zeker omdat veel werknemers hun pensioen maar moeilijk en lastig vinden is duidelijke pensioeninformatie een punt van aandacht waarmee een Ondernemingsraad aan de slag kan.

 
 
Categorie Financieel Advies