gerechten voor gedachten

Analyse van gedachten met metafoor

Elke cultuur heeft zijn specifieke eetgewoontes en zijn specifieke gedachtegoed. De structuur van recepten kunnen we als metafoor gebruiken voor de analyse van gedachten. Dit concept vormt de theoretische basis van het boek Gerechten voor Gedachten.

Analogie als remedie

De eerste keer dat ik een voorbeeld uit de keuken gebruikte tijdens een consult, ging het om een jonge man die wel erg gewetensvol was. Hij werd verdrietig wanneer hij negatieve gevoelens koesterde naar familie of vrienden. Eigenlijk hoorde je, volgens hem, geen negativiteit te voelen voor naasten. Hij schaamde zich ook voor deze gevoelens.
Ik zocht naar een manier om hem te helpen deze gevoelens toch te aanvaarden en juist als een nuttig onderdeel van zijn gedachten te zien.

Zo kwam het idee om hem te zeggen dat, om een heerlijke zachte mayonaise te maken onder meer azijn nodig is. Het bleek een inzichtgevend ‘recept’. Hij overwoog nu of het niet zo was dat een werkelijk positieve houding naar iemand, naar analogie met de azijn in de mayonaise, misschien wel juist kan ontstaan wanneer je ‘alle’ aspecten van die persoon in je overwegingen meeneemt. Ook die kanten van iemand, die afzonderlijk beschouwd niet zo makkelijk zijn.

In het boek Gerechten voor Gedachten zul je een verzameling van, in de loop der jaren, opgebouwde ‘gerechten’ die in de praktijk als analogie dienden voor specifieke thema's uit de therapie.
Het boek is eenvoudig; het bevat behalve recepten en de vergelijking met elementen van ons denken en voelen, geen zware psychologie of filosofie.

Werking van het bewustzijn

Toch ligt er ‘meer’ achter de creatie van gerechten voor gedachten dan alleen ‘recepten’ om ons mentaal-emotioneel functioneren beter te kunnen begrijpen en te kunnen hanteren.
Recent is namelijk in het onderzoek naar de werking van het bewustzijn concept van de extended mind ontstaan. Dit idee is  dat ons bewustzijn (en daarmee ons denken) niet volledig omschreven kunnen worden door enkel hersenprocessen te beschrijven. Pas als we elementen uit de omringende wereld in onze beschouwingen meenemen, kunnen we de werking van het menselijke bewustzijn inzichtelijk maken, zonder het tekort te doen. Onze geest zit niet meer opgesloten in ons hoofd.

Kookcultuur op de voorgrond

Eenzelfde 'uitbreiding' zien we in de menselijke eetgewoontes. Ons voedsel bestaat uit de noodzakelijke bouwstenen voor het lichaam en de even noodzakelijke brandstof om arbeid te verrichten. Door de kunst van het koken, heeft het nuttigen van voedsel echter een geheel nieuwe dimensie gekregen. Als we een een restaurant binnenstappen, komt dan als eerste in je op dat de tafeltjes bezet zijn door mensen die noodzakelijke en nuttige stoffen tot zich nemen? Nee! Dat is naar de achtergrond gedrongen door een overweldigende kook-cultuur. Hoe mensen eten is niet meer uit te leggen enkel door een biologische beschrijving van de spijsvertering. Elementen uit de omringende cultuur spelen een grote rol. Eten zit niet meer (alleen maar) opgesloten in onze buik.

En hiermee loopt de culinaire kunst, een multicultureel gebeuren buiten onze buik om, parallel van de moderne wijdere blik op ons denken, buiten het hoofd om; de extended mind.
Als je het schijnbaar simpele boekje gerechten voor gedachten leest oefen je jezelf ongemerkt in ene nieuwe en creatieve vorm van therapie; extended mind therapie. Simpele voorbeelden uit de keuken helpen je om moeilijkere processen in je gedachten en gevoelens, inzichtelijk te maken. We kunnen dan leren om elementen uit ons denken op  een nieuwe en creatieve manier te gebruiken. Zo ontstaan dan nieuwe gerechten voor nieuwe gedachten.

Info:

Gerechten voor Gedachten is te bestellen via de webwinkels van bol.com en boekscout.com. Ook leverbaar via de boekhandel -de boekhandel neemt dan zelf contact op met uitgeverij boekscout-, hierdoor kan de prijs variëren.