Bouw je een website met WordPress, dan krijg je met plugins te maken. Je voegt daarmee eenvoudig functies toe die niet standaard zijn ingebouwd. De hoeveelheid plugins is enorm. De kwaliteit ervan verschilt echter wel. Waar de ene je website sneller maakt, haalt de ander hem omver. Hoe kies je goede WordPress-plugins en laat je de mindere links liggen?

De beste WordPress-plugins kiezen voor je website

WordPress bestaat al een tijdje en de ontwikkeling heeft niet stilgestaan. Hierdoor heb je inmiddels de keuze uit zo'n 56.000+ plugins. Voor iedereen zit er wel wat tussen. Zo zijn er tal, waarmee je gemakkelijk caching instelt of een galerij toevoegt. Als je wilt, kun je zelfs een Nintendo-emulator voor retro-spelletjes op je website plaatsen. Zo'n ruim aanbod maakt kiezen alleen wel lastiger.

Daarnaast verrijkt niet iedere plugin je website. Zo ligt van sommige plugins de ontwikkeling stil, waardoor de code ervan kan zijn verouderd. Dat kan leiden tot een langere laadtijd, omdat de gebruikte technieken inmiddels zijn achterhaald. Zo'n extensie kan ook een beveiligingsrisico voor je website vormen, omdat hackers die code weten te misbruiken. Je wilt vanzelfsprekend dat je website zowel veilig als snel is. Je kunt dit soort plugins er dan niet bij gebruiken.

Waar let je op tijdens het zoeken?

Zomaar plugins installeren, is geen goed idee. Bepaal eerst wat een plugin moet kunnen en vooral wat niet. Eenvoudige plugins die zich op één functie richten, zijn vaak lichter en gebruiksvriendelijker. Heb je alleen die functie nodig, dan heeft een plugin met tal van andere voor jou overbodige opties weinig nut. Andersom kan zo'n simpele plugin te beperkt zijn als je juist veel functionaliteit zoekt.

In het WordPress-dashboard vind je bij 'Plugins' en dan 'Nieuwe Plugin' alle beschikbare plugins. Vul een term in het zoekveld in om gerichter te zoeken. Type je bijvoorbeeld 'caching' in, dan zie je dat er meerdere plugins zijn die je een snellere website beloven. Waar kun je op letten, voordat je besluit welke je installeert?

  • Laatst bijgewerkt | Bekijk wanneer de plugin voor het laatst is bijgewerkt en of het compatibel is met de WordPress-versie die jij gebruikt. Installeer geen plugins die lang niet zijn bijgewerkt. Ze kunnen kwetsbare code bevatten of je website langzamer maken. 
  • Beoordelingen | Ga na hoe een plugin het in de reviews doet. Ervaringen van anderen kunnen jou helpen kiezen. Staar je niet blind op de hoeveelheid sterren, maar lees ook de toelichting. Lees je veel ervaringen over bugs of een gebrek aan updates en ondersteuning, zoek dan verder.
  • Actieve installaties | Kijk naar de hoeveelheid actieve installaties. Zo weet je of het om een plugin gaat die veel wordt gebruikt en de verwachtingen waarmaakt. Er zouden anders immers minder actieve gebruikers zijn.

Controleer je huidige plugins

Zeker in de eerste fase van een website bouwen, komt het voor dat je meerdere plugins gaat uittesten. Door ze uit te proberen, ervaar je of ze bij je wensen aansluiten. Heb je er eentje gekozen, dan wordt er echter nog wel eens vergeten om de andere plugins te verwijderen. Ook inactieve plugins kunnen je website vertragen of een beveiligingsrisico vormen. Kijk daarom eens kritisch naar de plugins die je al hebt geïnstalleerd. Wellicht zitten er een aantal tussen die je eigenlijk niet gebruikt.

Naast inactieve plugins verwijderen, is dit ook een goed moment om de plugins te controleren die je wel actief gebruikt. Worden ze nog bijgehouden, functioneren ze nog naar wens en is de impact op de laadtijd acceptabel? Als dat niet zo is, dan kun je overwegen om op zoek te gaan naar een alternatief. De plugin UsageDD kan je hierbij helpen. Daarmee krijg je inzicht of een plugin of thema veel rekenkracht gebruikt.

Je website testen met UsageDD

Als je UsageDD hebt geïnstalleerd en naar een pagina op je website gaat, dan zie je een box met een aantal waardes erin. Het gaat dan om de hoeveelheid queries die nodig waren om de pagina te tonen, de reactiesnelheid, de laadtijd en hoeveel RAM er nodig was. Voor deze waardes geldt: hoe lager, hoe beter.

Voor het testen schakel je eerst alle plugins uit, behalve UsageDD. Bezoek erna een pagina en kijk naar de waardes. Schakel nu een plugin in, ververs de pagina en controleer de getallen. Dit proces herhaal je, totdat alle plugins weer zijn ingeschakeld. Zie je na het inschakelen van een bepaalde plugin de waardes omhoog schieten, dan heb je een knelpunt ontdekt. Je kunt dan kijken of je het met een aanpassing in de instellingen ervan kunt oplossen of misschien een alternatief zoeken.

Blijf kritisch en gebruik je gezonde verstand

WordPress-plugins zijn er in allerlei soorten en maten. Ga je ermee aan de slag, blijf dan kritisch als het aankomt op welke je gebruikt. Je kunt letten op de beoordelingen, of er regelmatig updates zijn en of een plugin veel actieve gebruikers heeft. Ten slotte kun je met behulp UsageDD ook zelf tests uitvoeren en op basis van daarmee verkregen inzichten plugins kiezen.

Zoek je nog een snel, stabiel en veilig onderkomen voor je WordPress-website? Bekijk gerust eens de webhosting van Antagonist! Je krijgt altijd een compleet pakket, inclusief e-mail en gratis SSL. WordPress installeren is zo geregeld. Ga snel aan de slag of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. In ieder geval veel succes gewenst met je website!