De tijden dat we als zzp’er konden kiezen uit een handjevol traditionele banken ligt definitief achter ons. Nieuwe, online varianten steken steeds vaker de kop op en zijn – in sommige gevallen – gunstiger voor zelfstandigen zoals jij. We hebben verschillende aanbieders op een rij gezet om te kijken wat voor zzp’ers nu beter is: traditioneel of modern. Afhankelijk van de situatie trekken we daar déze conclusies uit!

Een zakelijke rekening afsluiten is praktisch een verplichting voor iedere zelfstandige. Tenslotte moet je ergens je financiën kunnen beheren. Ben je het start-up-station reeds gepasseerd? Dan weet je waarschijnlijk dat dit nog een behóórlijke zoektocht kan zijn. Er zijn zoveel banken die zakelijke rekeningen aanbieden dat het je enigszins kan duizelen. Want welke bank heeft nu de beste voorwaarden? Welke bank is het goedkoopst? En natuurlijk – welke bank biedt zzp’ers de beste mogelijkheden?

We zijn aan een zoektocht begonnen en per categorie uitgekomen bij de volgende geldinstanties.

De goedkoopste bank

zzp'ers proberen eenmaal te besparen waar ze kunnen besparen. Ruim 50% van de zzp'ers doet hun boekhouding bijvoorbeeld zelf, een groot deel maakt gebruik van een goedkope boekouder. Datzelfde geld voor banken. Ben je weinig geïnteresseerd in secundaire voorwaarden en wil je gewoon de goedkoopste bank? Dan komen we uit bij gratis buitenlandse challengerbanken zoals N26 en Holvi, of bij Knab. Bij Knab betaal je tenslotte €72,00 per jaar aan vaste kosten, gebaseerd op 160 transacties per maand. Daarmee is Knab goedkoper dan meer traditionele banken. De zaak verandert als je méér dan 160 transacties per maand verwerkt, maar we gaan er even vanuit dat dit niet het geval is. Mocht dat toch zo zijn, dan ben je beter af bij de SNS Bank.

Conclusie
Knab is een online bank – en dus stellen we dat online banken prijstechnisch het aantrekkelijkst zijn voor zzp’ers.

De bank met de meeste service

Als zzp’er wil je nogal eens tegen vragen aanlopen. Daarom is een bank die service biedt wel zo prettig, bijvoorbeeld via een snelle beantwoording ván je vragen. We hebben daarom gekeken naar de beoordelingen van de Consumentenbond. En wat blijkt: opnieuw is Knab de beste. ‘Maar dat is slechts één online bank! Daar kun je toch niet alles op baseren?’ Misschien niet, maar hetzelfde onderzoek plaatst drie traditionele banken, de ING, Rabobank en ABN AMRO, op de onderste drie plaatsen. En bovendien: Knab claimt dat 93 procent van zijn klanten tevreden is met de service. Dat moet toch ook iets zeggen…

Conclusie
Ook op het gebied van service stellen we dat online banken beter zijn voor zzp’ers.

De bank met de beste functionaliteiten

Onder functionaliteiten verstaan we opties als meerdere bankrekeningen openen, creditcards aanvragen, geld storten, et cetera. En daarin blinken traditionele banken juist uit. De Rabobank en ABN Amro bieden zzp’ers nogal wat functionaliteiten, maar de ING spant de kroon – in positieve zin. Alleen al de mobiele app met bijbehorende functies spreekt boekdelen: gebruiksgemak ten top.

Conclusie
Voor functionaliteiten moet je als zzp’er bij een traditionele bank zijn.

De bank met de meeste vernieuwing

Laten we vooropstellen dat het bankwezen een nogal ouderwetse branche is. Je hoeft niet al te veel innovatie te verwachten, hoewel het aantal vernieuwingen wel in de lift zit. bunq is daar een goed voorbeelden van. Met innovaties als Dual PIN, waarbij het mogelijk is om twee pincodes aan één pas te koppelen, zijn de online banken toch nét iets vooruitstrevender.

Conclusie
De term zegt eigenlijk alles: online banken hebben meer oog voor de toekomst.

Eindoordeel

Over het algemeen zijn we geneigd te zeggen dat de moderne zzp’er beter af is bij een online bank. Het is goedkoper, de service is doorgaans beter en de bedrijven zijn meestal vooruitstrevender. Wél moet daarbij worden opgemerkt dat je bij een traditionele banken vaker een volledig pakket aan functionaliteiten zijn. De keuze is aan jou!