zakelijk krediet

Rust in je hoofd is een van de belangrijkste elementen in het soms wispelturige bestaan van een ondernemer. Hoe je dat precies creëert? Dat is aan jou. Maar we durven toch te stellen dat gedegen financiën hier aanzienlijk bij helpen. Wanneer je doorlopend twijfelt of je wel over voldoende financiële middelen beschikt, lijkt ons dat tenslotte niet echt bevorderlijk voor je gemoedstoestand. Wat dat betreft, kan het afsluiten van een zakelijk krediet je mogelijk een beetje helpen.

Waarom? Nou – met een zakelijk krediet heb je altijd een zekere mate aan beweegruimte, voor zover het je geld betreft. En anders dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening kun je zelf bepalen of je dit geld wél of niet opneemt. Handig, niet?

Wat is een zakelijk krediet?

Samengevat is een zakelijk krediet dus een bedrag dat je voor bedrijfsdoeleinden kunt opnemen. Het grote verschil met andere leenvormen is dat je als ondernemer zelf bepaalt óf je dit doet – en dat niet alleen. Je bepaalt ook de hoogte van het op te nemen bedrag. Je spreekt, net als bij andere leenvormen, met de zakelijke kredietverstrekker in kwestie een rente af, maar je betaalt deze rente uitsluitend over het bedrag dat je ook daadwerkelijk hebt opgenomen. Noem het een stok achter de deur: iets waar je jezelf – in het geval van financiële nood – tot kunt wenden.

Wanneer is dit iets voor mij?

‘Is zo’n zakelijk krediet dan uitsluitend bedoeld voor in noodsituaties?’ Nee, dat niet. Verre van, zelfs. Een zakelijk krediet kan je helpen tijdens de algehele bedrijfsvoering. Een voorbeeld: stel je bent als ondernemer actief in de verkoop van allerlei hippe gadgets – hippe add-ons voor je mobiele telefoon, bijvoorbeeld. Op een gegeven moment zie je iets voorbij komen waarvan je gewoon wéét dat het gaat aanslaan bij het grote publiek: we noemen voor nu even een ventilatortje dat je in je telefoon kunt pluggen. Eigenlijk wil je deze ventilatoren in groten getale inslaan, vóór de concurrent er onverhoopt mee aan de haal gaat. Maar helaas: je moet dit buitenkansje laten schieten wegens een gebrek aan financiële daadkracht.

Met een zakelijk krediet heb je dit probleem niet. Je hebt dan namelijk altijd iets achter de hand, waarmee je dit soort situaties direct kunt benutten. Zo gaat er niets aan je neus voorbij. En de kosten voor de rente? Die maak je wel weer goed met wat je uit de verkoop van de ventilatoren haalt.

Kan iedereen een zakelijk krediet afsluiten?

Enigszins vanzelfsprekend strooien banken en andere verstrekkers niet zomaar met zakelijke kredieten. Hoewel de eisen afhankelijk zijn van de partij waarmee je in zee gaat, komen deze wel grotendeels op hetzelfde neer. Je moet doorgaans minstens een jaar als bedrijf zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je moet een minimale omzet hebben, meestal iets van rond de €50.000 per jaar. Je moet winst maken.
En er moet sprake zijn van een positief eigen vermogen. Daarnaast moet je de maandelijkse aflossingsverplichting kunnen voldoen. Je kunt je zakelijke lening berekenen om daar achter te komen.  Tot slot worden in sommige gevallen specifieke branches uitgesloten van het afsluiten van zakelijk krediet. Het gaat dan wel om enigszins dubieuze bedrijven, bijvoorbeeld organisaties uit de gokindustrie.

Wat is een zakelijk krediet oversluiten?

Het kan ook zo zijn dat je al een lening hebt lopen en je tóch een zakelijk krediet wil afsluiten. Twee leningen is meestal niet heel handig, maar gelukkig bestaat er dan de optie tot oversluiting. Hierbij laat je als het ware de ene lening in de andere overvloeien. Je betaalt dan bijvoorbeeld met een zakelijk krediet een eerdere lening af.

Waarom je dat zou doen? Nou – misschien heb je de eerste lening afgesloten in een periode waarin jouw bedrijf er heel anders voorstond dan nu. De lening is daarmee mogelijk overbodig. Of misschien heb je gewoon geconcludeerd dat een zakelijk krediet simpelweg handiger is. Allemaal redenen achter een mogelijke oversluiting.