“Waarom werk ik nog hard als ik zo weinig overhoud? En de rest gaat toch naar de Belastingdienst. Of naar de garage, omdat de bedrijfsauto weer eens kuren heeft.”

Piet stuurt mij een app. De ratten van de Belastingdienst hebben weer geïnd. Zie jij het nog positief, want... Ik glimlach. Piet, denk ik dan, zie het een beetje positiever. Het maakt je leven zonniger en dan gaat alles makkelijker, met meer plezier.
 
Belastingdienst

Slachtoffers

Dit verhaal staat in mijn boek 'De Illusie van geld'. Het gekke is dat mensen die zo negatief denken, de financiële problemen op zichzelf afroepen. Vandaag passeren zoveel negatieve berichten over de overheid en Belastingdienst, dat ik weiger om ze nog te lezen. Negatieve meningen over wat ze allemaal fout doen. Wijzen naar schuldigen, die doen wat ons allemaal overkomt: fouten maken. En ja, dat doet pijn bij de mensen die hier slachtoffer van zijn.

Als Hollands volkje vinden wij hier iets van. Ik begrijp dat ook wel, want wat zijn er veel slachtoffers gevallen in de toeslagenaffaire. Of ondernemers die tegen muren aanlopen bij de Belastingdienst als ze onrecht­matig worden behandeld.

Respectloos

Ja, de Belastingdienst maakt absoluut fouten, maar heb ik dan het recht om ze respectloos te behandelen?! Als ik een medewerker aan de lijn heb en vriendelijk aanspreek, zeker nooit als domme gans behandel, dan bereik ik in ieder geval een fijne relatie voor een paar minuten of paar uur. Je moet eens weten hoe verrast de belastingdienstmedewerker is als hij of zij niet als een nummer, maar als een mens wordt behandeld.

Hoe ikzelf de belastingaanslagen ervaar?

Soms ook lastig, maar dan weet ik dat ik mezelf alleen maar rijk heb gerekend. Ik begrijp dat deze 'fout' wordt gemaakt bij de winstbelasting. Vooral als je veel meer winst hebt gemaakt dan normaal. De aanslag is dan wel slikken als je onvoldoende geld hebt gereserveerd. Maar met de omzetbelasting?

Nee, dat is een soort van dom, want je hebt de ontvangen btw jezelf toegeëigend. Je bent alleen maar een inningsbureau voor de Belastingdienst. Wij ondernemers zorgen, direct en/of indirect, dat de btw wordt geïnd bij je klanten. Dus een deel van het geld dat binnenstroomt is nooit jouw bezit.

Waar is dat geld dan voor?

Het is voor de maatschappij. Hiervan doen we hele mooie dingen. Denk aan onze aow, de wegen waar we op rijden naar klanten toe, het vuilafval dat voor onze deur wordt opgehaald…

Simplicity

Misschien vind je het een beetje simpel beredeneerd, maar daar houd ik van. Het maakt de kern van een probleem heel helder. Waarom bejegenen we de Belastingdienst zwaar als ze fouten maken? Hebben wij hier soms ook niet een beetje schuld aan?

Het doet me denken aan het verhaal over de Zuid-Afrikaanse stam Babemba*. Zij pakken het heel anders aan. Als iemand uit hun stam een flinke fout maakt, dan straffen zij deze persoon met liefde. Zij vinden dat iemand nooit faalt, maar dat de ‘fout’ een schreeuw om hulp is.

Wat de straf is?

Door de persoon in de kring van de gehele gemeenschap te plaatsen en heel lang te voorzien van positieve woorden. Door te benoemen wat hij/zij wel goed doet, wat wel goed is aan die persoon. Als herinnering dat de persoon beter het goede pad op kan lopen.

Vertrouwen in de mensheid

Dit noem ik een daad van vertrouwen in de mensheid. Hoe zou het zijn als we de Belastingdienst behandelen zoals de stam Babemba dat doet? Het draagt vast bij aan een economie van liefde in plaats van macht, angst, controle, wantrouwen en hebzucht.

Ik wil dus doorgaan met het inningsbureau van de Belastingdienst te zijn.  Een andere klant attendeer ik af en toe op zijn rol als hij weer tienduizenden euro’s omzetbelasting mag betalen. Hij lacht er altijd smakelijk om en gaat weer trots verder met ondernemen. Door zijn lach laat hij de beperkende overtuigingen en gevoelens direct los. Is dit belangrijk om in een economie van liefde te leven? Ik dacht het wel!

Ratten van de Belastingdienst


Sta jij open om het volledige verhaal lezen? Wil jij de illusies van geld ontdekken? Wil je een gezonde kijk op (belasting)geld hebben? Bestel dan mijn boek ‘De illusie van geld - Een andere kijk op geld’ van auteur Elma de Bruijn.

* Bron: Zielsgelukkig, gedeeld door Mirjam van den Boezem