Nieuwe, online banken winnen continu aan terrein. Meer en meer mensen sluiten een rekening af bij een zogenoemde neo-bank, zoals Knab, Revolut en N26. Waarom? Nou – omdat dit soort banken redelijk wat voordelen bieden ten opzichte van een traditionele grootbank. We nemen je hieronder mee langs de vijf grootste pluspunten.

Neo-banken

1. Een neo-bank is gratis

Eén van de belangrijkste voordelen van een neo-bank is het gebrek aan kosten. Soort van, althans. Het is namelijk – bij de meeste banken – gratis om een rekening te openen. De teller gaat pas lopen op het moment dat je van specifieke diensten gebruikmaakt. Voorbeelden daarvan zijn het toevoegen van een verzekering of het opnemen van geld.

‘Maar ben ik dan niet alsnog geld kwijt?’ 

Misschien wel. Maar niet voor de basisbenodigdheden die bij traditionele banken óók geld kosten. Bovendien hebben veel mensen niet meer nodig dan de standaardfuncties. Voor hen is een gratis bankrekening dus er-rug aantrekkelijk.

2. Online banken zijn banken van nu

Wat we daarmee bedoelen te zeggen, is dat neo-banken op tech-gebied vaak voorlopen op hun traditionele wederhelften. Zo stelt N26 je in staat om geld te sturen naar vrienden zónder hun betaalgegevens te kennen, kun je met Revolut handelen in cryptovaluta en beschikken vrijwel alle neo-banken over een zeer moderne, overzichtelijke app.

3. Het is – bij een neo-bank – erg eenvoudig om een rekening te openen

De snelheid varieert per bank, maar een duur van twintig minuten is toch wel het maximale. De goedkeuring gebeurt digitaal en je hoeft de deur niet uit. Lekker op een ouderwets regenachtige herfstdag. 

Hóe anders is dat bij traditionele grootbanken? Hier moet je het filiaal bezoeken, paperassen inleveren, een bevestiging per post sturen, enzovoort. Daarmee neemt de duur van zo’n aanvraag daar toch al gauw een week tijd in beslag. In die tijd had je honderd rekeningen bij iets als Revolut kunnen afsluiten.

Dus ja – de snelheid van de aanvraag is zéker een van de vijf grootste voordelen van een online bank. 

4. Een online bank verschilt helemaal niet zo heel veel van een traditionele bank

Een veelgehoord argument tegen neo-banken is dat ze minder service bieden en daardoor minder betrouwbaar zijn.

Het klopt inderdaad dat online banken meestal geen fysieke filialen hebben. Als je daar veel waarde aan hecht, kun je het gevoel krijgen dat je nergens terechtkunt voor eventuele vragen.

Wat niet klopt, is dat ze daardoor minder betrouwbaar zijn. Neem nu N26. Je krijgt hier gewóón een echt IBAN-account en je wordt ook gewóón goed geholpen wanneer je ze – al dan niet via de mail – contacteert.

Daar komt nog eens bij kijken dat de meeste van dit soort banken zijn aangesloten bij het depositogarantiestelsel. Dat houdt in dat je tot €100.000 verzekerd bent, mocht de bank onverhoopt en onverwachts omvallen.

5. Het kan geen kwaad om het te proberen

Je bent tenslotte toch geen geld kwijt om zo’n bankrekening te openen. We adviseren ondernemers daarom altijd om gewoon eens kennis te maken met zo’n neo-bank. Is het dan toch niet wat je ervan had verwacht? Dan kun je altijd terugvallen op een traditionele bank.