Balans tussen verleden en toekomstverwachtingen

Eenzaamheid krijgt betekenis als het beschouwd wordt als iets dat te maken heeft met je eigen leven, met verlangens en met teleurstellingen. Dat is heel persoonlijk. Eenzaamheid heeft te maken met hoop, de balans tussen je verleden en je verwachtingen van de toekomst en van wat een prettig leven is. Hertz: statistisch gezien staat eenzaamheid gelijk aan het roken van vijftien sigaretten per dag.
 
eenzaamheid
 

Gebrek aan verbinding

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Je kunt alleen zijn maar niet eenzaam en je kunt je in een grote groep begeven en je toch eenzaam voelen. Het gevoel van eenzaamheid komt voort uit een interpretatie van die situatie, die verbonden is je identiteit. Eenzaamheid vloeit voort uit een gebrek aan verbinding. Het kan er kunnen zijn, maar is er niet. De eenzaamheidscrisis is een crisis van verbinding.

Ik en de ander

De relatie tussen ik en de ander is volgens de fenomenologie gebaseerd op het gegeven dat ik er ben omdat er een ‘mede-zijn’ is.  Daarbij zie ik de ander omdat ik me kan inleven. Woorden gericht op samen(werken) zoals plicht, delen en samen zijn sinds de jaren zestig steeds meer teruggedrongen voor individualistische woorden zoals  persoonlijk en speciaal (super).

Effect van lockdown

De lockdown heeft vooral voor jongeren daar grote invloed op. Er ontstaat een gebrek aan de nabijheid van en verbinding met anderen. Als je lange tijd in een wereld functioneert die niet meer goed past bij je identiteit dan is dat een vorm van eenzaamheid. Dan is er minder verbinding met jezelf. En ook met anderen: eenzame mensen voelen minder empathie, eenzame mensen kunnen zich moeilijk in de positie van anderen verplaatsen, eenzame mensen zien hun omgeving als minder vriendelijk en betrouwbaar.

Belang van experimenteren

De beste manier om jezelf te zijn en te blijven is daarom door te experimenteren en te kijken waar je je goed bij voelt. Het gaat om de verbinding tussen identiteit, inzicht en initiatief.

Literatuur

Hertz, N. (2020). De eenzame eeuw. Spectrum

Mazijk, C. van. (2021). De wereld als verschijning. Fenomenologie en de twintigste eeuw. Boom

Slob, M. (2020). De lege hemel. Over eenzaamheid. Ambo Anthos

Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. (2022). Zie je big picture. Transformeer succesvol!. SWP