kosten pensioenbeleggingenAlle pensioenregelingen moeten de komende jaren veranderd worden. De pensioentoezegging wordt een premietoezegging. Deze premies worden belegd en op de pensioendatum worden de premies en het behaalde rendement omgezet in een levenslange uitkering.

Op de beleggingen houdt de pensioenuitvoerder kosten in. De hoogte van deze kosten zijn niet wettelijk vastgelegd en er zijn grote verschillen tussen pensioenuitvoerders en deze kosten zijn meestal onderhandelbaar. Maar je moet er wel om vragen.

Het is van groot belang dat ondernemingsraden inzicht hebben in de hoogte van deze kosten en om ervoor te zorgen dat deze zo laag mogelijk worden. Deze kosten verlagen immers het pensioen van de werknemers (fors).

Beleggingskosten

Geld beleggen kost geld, maar deze kosten moeten zo laag mogelijk gehouden worden.

Al zou ik best een procent extra kosten willen betalen als ik hierdoor gegarandeerd  2% extra rendement zou halen.

Maar omdat er geen beleggingsfondsen zijn die altijd een beter rendement halen dan de indexen, wordt er steeds meer in indexen belegd.

Een index is een afspiegeling van bijvoorbeeld alle aandelen van de Nederlandse beurs (AEX) of die van de hele wereld (MSCI).

Extra voordeel, naast een grote spreiding, is dat de kosten veel lager kunnen zijn.

Je hoeft immers veel minder te veranderen in de beleggingen en je hebt ook geen dure fondsmanagers en beleggingsspecialisten nodig.

Dat er pensioenuitvoerders zijn die tientallen miljoenen bonussen betalen aan hun adviseurs en dat adviseurs in aandelen miljoenen bonussen verdienen is op zich al een schande in mijn ogen en dit zou moeten stoppen.

Inhoudingen door de pensioenuitvoerder

Verzekeraars en PPI’s boeken jaarlijks een bedrag af van het opgebouwde pensioenkapitaal. Omdat er ieder jaar extra premie en rendement  bijkomt stijgt de pensioenpot snel en tot grote hoogte. De beleggingsopbrengsten nemen hierdoor voor de pensioenuitvoerder snel toe.

Een aantal pensioenuitvoerders zijn duidelijk over de hoogte van deze kosten, maar er zijn ook nog steeds offertes waar je geen volledig zicht op alle kosten krijgt en je op de site van de pensioenuitvoerder moet zoeken.

Vraag dus duidelijkheid aan (de pensioenadviseur van) de werkgever over de beleggingskosten en de hoogte hiervan. 

Invloed beleggingskosten op het uiteindelijke pensioenresultaat

De kosten zijn een percentage van het totale pensioenvermogen dat de werknemer heeft opgebouwd. In de beginjaren van de deelname aan de pensioenregeling is het pensioenvermogen meestal nog niet groot, maar in de laatste jaren voor pensionering zal dit in de tonnen bedragen.

Zoals geschreven zijn deze kosten vaak onderhandelbaar, maar percentages tussen de 0,25 en zelfs boven de 0,5% komen wij vaak tegen.

Dit betekent dat 1 tot 1,5 jaar pensioeninkomen weg kan vloeien naar de pensioenuitvoerder en dit is veel teveel en dit moet en kan beter.