Invulling leiderschap

Binnen de context van leiderschap is op dit moment wendbaar leiderschap nodig om teams te kunnen laten functioneren: vertrouw op anderen voor het nemen van de juiste keuzes; ondersteun en bepaal samen en coach; accepteer fouten voor nieuwe initiatieven; vind het evenwicht tussen vasthouden en loslaten; creëer vertrouwen waarmee veranderingen met durf en trots aangepakt worden; verwelkom feedback, leer van het succes van anderen; beschik over veerkracht, aanpassingsvermogen en stressbestendigheid; omring je met mensen waar je energie van krijgt.

Hoe ontstaat disfunctioneren?

teams

Hoe ontstaan (dis)functionerende teams? We beginnen met disfunctioneren. Door de afwezigheid van vertrouwen tussen teamleden onderling zijn teamleden niet bereid hun fouten en zwakheden toe te geven. Kern is teamleden binnen een team zich niet kwetsbaar willen opstellen. Door dit onvermogen om vertrouwen te creëren ontstaat angst voor conflicten.

Discussies worden versluierd gevoerd. Het gevolg ervan is gebrek aan betrokkenheid. Ja zeggen betekent niet ja doen. Door dit gebrek aan betrokkenheid wordt het nemen van verantwoordelijkheid gemeden. Minder goed functionerende teamleden worden op hun handelen niet aangesproken. De uitkomst van deze vier sub optimalisaties is weinig aandacht voor resultaten van het team. Teamleden richten zich op persoonlijke doelstellingen.

Hoe ontstaat functioneren?

Omgekeerd kennen teamleden binnen goed functionerende teams de volgende kenmerken: ze vertrouwen elkaar; ze gaan openlijk de strijd aan over ideeën; ze steunen besluiten en actieplannen; ze spreken elkaar aan op het halen van afgesproken activiteiten; ze concentreren zich op het bereiken van collectieve resultaten.

Werken gaat steeds meer van ‘jij’ maar om ‘wij’: werk is een teamsport. Belangrijk is als onderdeel van het team hoe beleef jij je werk beleeft in termen van groei, verbondenheid en autonomie? Hierin zit je energie.

Literatuur

Lencioni, P. (2002). De 5 frustraties van teamwork. Hoe je ervoor zorgt dat samenwerken leuk blijft. Amsterdam: Business Contact

Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. (2022). Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP