prettig levenEen prettig leven vergt veel wendbaarheid. Het loont dus de moeite je steeds te kunnen corrigeren. Er is niet iets als de ideale baan, de ideale opleiding, de ideale partner. Je begint ergens aan en je past je aan aan de omstandigheden.  Het is vrij simpel: als je de werkelijkheid niet aanpakt, pakt de werkelijkheid jou aan. Waar het om gaat is dommigheden een modestromingen zoveel mogelijk te vermijden. Dat is effectiever dan je te richten op het bereiken van een gelukzalige status. Langdurig succes wordt meer behaald door niet dom te zijn in plaats van briljant te zijn.

Hoeveel veel gedacht wordt dat prestaties een eigen verdienste zijn, is een handiger vertrekpunt dat die prestaties zijn bereikt door dingen waar je eigenlijk helemaal geen invloed op heb gehad (zoals bijvoorbeeld in een bepaald milieu of bepaald land geboren worden). Introspectie helpt daarbij ook niet. Wat we geloven in ons binnenste te voelen wordt niet weersproken door iemand. Er is dus geen corrigeermechanisme.

Hoewel veel gesproken wordt over authentiek gedrag is het ontzettend moeilijk vast te stellen wie we zijn. Het lastige is dat hoe sterker we over een bepaald aspect van ons leven nadenken, hoe meer betekenis we geven aan dit aspect van ons leven. Hoe valt dit te vermijden? Bekijk de situatie meer van een grote afstand zodat je geen enkel aspect overschat (zie je big picture).

Niemand is in staat de wereld volledig te doorgronden. Investeerder Warren Buffett heeft het concept competentiecirkel geïntroduceerd. Wat binnen die cirkel gebeurt beheers je. Wat erbuiten ligt begrijp je helemaal niet of slechts gedeeltelijk. Zijn advies: blijf binnen je eigen cirkel. Er bestaan twee risico’s:  het overschrijden van je competentiecirkel en het uitbreiden ervan. Beide is niet handig. Zoals de verkiezingen in de Verenigde Staten hebben laten zien is een speculant in onroerend goed (en quizmaster) niet automatisch een goede president. Binnen je competentiecirkel heb je minder last van denkfouten en kun je situaties beter inschatten.

We bevinden ons in de context van de digitale transformatie. Iedereen krijgt hiermee te maken. Omdat de effecten ervan groot zullen zijn, is het nog belangrijker dat je je Big Picture ziet. Je hoeft niet extreem goed te zijn. In concurrentie met anderen scheelt als je gemiddeld iets minder domme beslissingen neemt en dat heel lang volhoudt. Vanuit overzicht in de samenhang tussen verschillen onderdelen kun je effectief gaan bewegen en ontstaan de randvoorwaarden voor een prettig leven.

Literatuur

Dobelli, R. (2018). De kunst van goed leven. Amsterdam: Spectrum

Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. (2022). Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP