Veel werknemers (en werkgevers) hebben geen idee of zij een aanvullend pensioen hebben en als ze een pensioen hebben wat er voor hen in de pensioenregeling wordt ingelegd of gedekt, ondanks veel hulpmiddelen zoals mijnpensioenoverzicht.nl en de vele uitingen die pensioenuitvoerders doen. Dit is erg jammer, terwijl pensioen toch, naast het salaris, vaak de duurste arbeidsvoorwaarde is en ervoor kan zorgen dat werknemers na pensionering in vergelijkbare economische omstandigheden kunnen doorleven of juist niet.

 

Om deze reden is de VCP Young Professionals met steun van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) met het idee gekomen om het Pensioenlabel te ontwikkelen, vergelijkbaar aan het energielabel voor bijvoorbeeld een koelkast.

De werknemer kan met één blik zien of de pensioenpremie die hij samen met de werkgever betaalt, voldoende is voor een verwacht goed pensioen of dat dit minder is. Dit kan ook aanleiding voor de werknemer zijn om zelf nog wat extra’s aan het pensioen te doen.

 

Voor de werkgever kan het pensioenlabel een uiting zijn van zijn goede zorg voor zijn werknemers. Maar ook kan het voor de werkgever aanleiding zijn om nog eens na te denken over de kwaliteit van zijn pensioenregeling om daarmee nog aantrekkelijker te worden voor nieuw personeel.

Ook het niveau van het partnerpensioen kan op deze wijze gemakkelijk en helder voor de werknemer of sollicitant worden geduid.
 
pensioenlabel
 
Net zoals het energielabel bij elektrische apparaten heeft gezorgd voor een groter energiebewustzijn onder consumenten én onder producenten, verwachten wij ook dat het Pensioenlabel eraan zal bijdragen dat werkgevers en werknemers ervoor zullen zorgen dat pensioenregelingen, die helaas bij sommige bedrijven nog steeds matig of zeer matig zijn, worden verbeterd. En dat zodoende de kans groter wordt dat meer werknemers dadelijk na pensionering wel in economisch gelijke omstandigheden oud kunnen worden. De eerste stap begint immers bij bewustwording.

Wij steunen dit initiatief van VCP van harte en zouden het verstandig vinden het voor alle werkgevers wettelijk te verplichten. Dat zou mooi mee kunnen lopen in de nieuwe pensioenwet.

 

Leon Zijlmans AAG en Gerard van der Toolen