We are made to live like firemen, with downtime for lounging and meditating between calls, under the protection of protective uncertainty’(Taleb, 259).

Oorzaak en gevolg

onze toekomstToeval blijkt lastig te duiden. We kunnen moeilijk geloven dat ingrijpende gebeurtenissen toevallig zijn ontstaan. Ik heb eerder geschreven over complottheorieën: die ontstaan mede door dat onbegrip. Het moet toch een reden hebben!

Omdat we onverwachte gebeurtenissen per definitie niet kunnen controleren (daarom zijn ze tenslotte onverwacht) is de meest handige strategie om onzekerheid te accepteren en zo open mogelijk te staan voor nieuwe ideeën. Die kunnen dan misschien helpen als het onverwachte toch gebeurt.

Conclusies

Omdat we zijn zoals we zijn trekken we vaak conclusies op basis van beperkte informatie. Die conclusies bevestigen immers onze eerdere opvattingen. Handiger is echter in het heden bewust te zijn van wat we doen en aandacht te geven wat er feitelijk gebeurt. Op die manier krijg je iets meer inzicht in wat er zou kunnen gebeuren (Taleb: zwarte zwanen). Hoewel we een groot voorstander zijn van logische en rationele ideeën, hebben we weer grote moeite met de uitvoering ervan. We handelen graag ook irrationeel.

We houden dan over als strategie dat je niet veel meer kunt doen dan je best, waarbij je goede bedoelingen ondersteunend zijn. Als dit tot succes leidt zijn we er echter nog niet. Er had net zo eenvoudig een alternatieve geschiedenis kunnen plaatsvinden.

Altijd Musk

Elon Musk is op dit moment de rijkste persoon op aarde. In Musk mania zijn de succesprincipes van hem  uitgewerkt. De 5 beschreven principes zijn:

 1. Bied hoop in bange dagen.
  Als je iets echt belangrijk vindt, dan moet je het proberen, ook al is de meest waarschijnlijke uitkomst dat het mislukt
 2. Neem waanzinnig goed waar.
  Begin gewoon met je idee, maar blijf jezelf wel afvragen wat er wel en niet klopt en pas je snel aan de werkelijkheid aan
 3. Mik op Mars.
  De eerste stap is dat je nagaat of iets mogelijk is, daarna is het een kwestie van waarschijnlijkheid.
 4. Speel om te winnen.
  Opgeven is geen optie. Nooit.
 5. Breng mensen in beweging.
  Als je ‘s ochtends wakker wordt met het idee dat de toekomst mooi is, dan wordt het een mooie dag. Anders niet.

In 2009 zou Musk met een deel van zijn managementteam met een privévliegtuig naar een overleg gaan. Hij annuleerde die reis omdat zijn broer bij een ongeluk met een slee zijn nek had gebroken. Het vliegtuigje crashte bij de start en het managementteam kwam om. De principes kun je achteraf duiden. De vraag is in hoeverre toeval tot een andere duiding leidt.

Literatuur

Loo, H. van der en P. Davidson. (2016). Musk mania. De 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk. Zeist: Vakmedianet

Taleb, N.N. (2005). Fooled by randomness. The hidden role of chance in life and in the markets. New York: Random House

Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. (2022). Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP