Het digitale tijdperk heeft een overvloed aan innovatieve investeringskansen met zich meegebracht, waarbij vastgoed crowdfunding duidelijk naar voren komt als een opmerkelijke keuze. Deze investeringsmethode maakt het mogelijk voor verschillende investeerders om hun kapitaal te bundelen en zo bij te dragen aan de financiering van vastgoedprojecten. Dit biedt zowel beginners als ervaren investeerders een unieke kans. In dit blog zullen we nader onderzoeken wat vastgoed crowdfunding zo aantrekkelijk maakt als investeringsmogelijkheid voor beleggers.
 
vastgoed crowdfunding
 

Praktisch elk type vastgoed komt in aanmerking voor crowdfunding

Diverse categorieën vastgoed komen in aanmerking voor crowdfunding, waaronder:

 • Woningbouw: niet alleen de constructie van huizen, maar ook die van appartementencomplexen en andere residentiële gebouwen.
 • Commercieel vastgoed: kantoren, winkelcentra, restaurants en andere commerciële gebouwen.
 • Renovatieprojecten: het opknappen van oude gebouwen, herbestemming van industriële panden, of het verbeteren van bestaande woningen.
 • Ontwikkelingsprojecten: hierbij gaat het om projecten gericht op het ontwikkelen van nieuwe vastgoedobjecten, zoals nieuwbouwwijken, bedrijventerreinen, enzovoort.
 • Horecavastgoed: crowdfunding kan worden toegepast op de financiering van restaurants, hotels, resorts en andere horecagelegenheden.
 • Zorgvastgoed: denk aan kleinere verzorgingshuizen en andere medische faciliteiten.

Van tuinhuis tot appartementencomplexe, zo'n beetje elk vastgoedproject door het hele land komt in aanmerking voor financiering met crowdfunding.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van vastgoed crowdfunding?

Beleggers streven naar de ideale combinatie van rendement en risico. Traditioneel wordt vastgoed beschouwd als een van de meest winstgevende investeringskansen. Toch hebben de toegangsdrempels, zowel op het gebied van kennis als kapitaal, het voor de gemiddelde persoon moeilijker gemaakt om in vastgoed te investeren. De opkomst van vastgoed crowdfunding platforms heeft hierin echter ingrijpende veranderingen teweeggebracht. Drempels behoren tot het verleden. Hoe hebben deze platforms dat weten te bewerkstelligen?

 • Toegankelijke instap: Het is niet langer nodig diep in de buidel te tasten om te investeren in vastgoed. Al vanaf € 100 kun je deelnemen aan boeiende en rendabele projecten.
 • Geen vereiste vastgoedexpertise: Je hoeft zelf geen vastgoeddeskundige te zijn. De projectontwikkelaar voert het noodzakelijke vooronderzoek uit onder toezicht van het crowdfunding platform. Hierbij wordt een grondige due diligence uitgevoerd, inclusief onderzoek naar eigendomstitels, wettelijke naleving, financiële haalbaarheid en meer. Ook de achtergrond van de mensen achter het project wordt beoordeeld op basis van ervaring en bewezen resultaten.
 • Transparantie door crowdfunding platforms: Deze platforms zorgen voor maximale transparantie en presenteren de investeringsobjecten overzichtelijk op hun websites. Ze ontdoen de informatie van vakjargon en voorzien deze van risicokwalificaties.
 • Duidelijkheid over kosten en tarieven: Of het nu gaat om platformkosten, beheerkosten of andere mogelijke uitgaven, deze worden van tevoren vermeld, zodat investeerders op de hoogte zijn van de betrokken kosten.
 • Directe communicatie: Naast geautomatiseerde rapporten en door het platform verstrekte gegevens bieden veel platforms directe communicatiekanalen aan. Investeerders kunnen vragen stellen, verduidelijking zoeken of zelfs feedback geven.
 • Heldere interne regels: Ons crowdfunding platform hanteert een governance structuur waarin besluitvormingsprotocollen, conflictoplossingsmechanismen en richtlijnen voor betrokkenheid van belanghebbenden zijn opgenomen. Door transparant te zijn over deze structuren zorgen wij ervoor dat investeerders op de hoogte zijn van hoe beslissingen worden genomen en hoe hun belangen worden beschermd.
 • Keuzevrijheid: Er is voor ieder wat wils. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit een uiteenlopend aanbod. Zoals eerder besproken, komen diverse vastgoedprojecten in aanmerking. Je kunt diversifiëren op basis van type, locatie, looptijden en verdienmodellen (projecten met één of meerdere huurders, voor korte of lange termijn, enzovoort).
 • Gebruiksgemak door automatisering en digitalisering: Professionele crowdfunding platforms, zoals Geldvoorelkaar.nl, maken gebruik van technologie om het investeringsproces vlot te laten verlopen. Geautomatiseerde rentebetalingen, digitale dashboards voor het bijhouden van eigendomsprestaties en tijdige meldingen zorgen ervoor dat investeerders hun inkomsten en prognoses met minimale inspanning kunnen volgen.
 • Passief en stabiel inkomen: Je genereert een passief en regelmatig inkomen, aangezien er geen actieve betrokkenheid van jou wordt verwacht. Of het nu gaat om het omgaan met onderhoud van het pand, het afhandelen van huurderskwesties of het navigeren door de bureaucratie van vastgoedbeheer, de uitdagingen zijn talrijk. Met vastgoed crowdfunding worden de meeste van deze verantwoordelijkheden opgepakt door het platform of het managementteam van het project, waardoor investeerders kunnen verdienen zonder diep betrokken te raken bij de details van vastgoedbeheer.

De risico's van beleggen in vastgoed crowdfunding zijn goed onder controle

Zoals eerder besproken, biedt beleggen in vastgoed crowdfunding diverse voordelen. Voor beleggers is de voornaamste troef de beheersbaarheid van beleggingsrisico's, vooral dankzij de uitstekende mogelijkheden tot diversificatie bij vastgoed crowdfunding.

Diversificatie, een kernprincipe van investeren, impliceert het spreiden van investeringen over diverse activa of activaklassen om risico's te verminderen. Het oude gezegde "Niet al je eieren in één mandje leggen" vat de essentie van diversificatie goed samen. Vastgoed crowdfunding biedt investeerders een unieke kans om diversificatie te realiseren binnen de sfeer van vastgoedinvesteringen.

In essentie houdt diversificatie bij vastgoed crowdfunding in dat investeerders een veerkrachtiger en evenwichtiger portfolio kunnen opbouwen. Hoewel het principe van diversificatie risico's niet volledig elimineert, verspreidt het ze wel, waardoor de impact van een enkel tegenvallend project wordt verminderd. Voor veel investeerders maakt deze mogelijkheid om met relatief kleine bedragen te diversifiëren crowdfunding tot een aantrekkelijke optie, vooral in vergelijking met de traditionele, kapitaalintensieve vastgoedinvesteringen.

Dit essentiële aspect, samen met de vele andere voordelen, verklaart de snelle groei en populariteit van vastgoed crowdfunding.