Beleggen is complex. Het vereist een grondige kennis van financiële markten en van risicobeheer. Wil je op de lange termijn succesvol zijn, dan is een strategische aanpak noodzakelijk. Veel spaarders kijken daar tegenop en parkeren hun spaargeld te parkeren liever bij de banken en accepteren een zeer laag rendement. Dat inflatie en belasting bovendien hun tol eisen, nemen zij op de koop toe.
 
beleggen
 
Als je jezelf echter niet tekort wil doen, moet je op zoek gaan naar beleggingen die beter renderen. Maar welke beleggingsstrategie levert het beste rendement op met het laagst mogelijke risico? Is crowdfunding geschikt binnen zo'n beleggingsstrategie? Voordat we antwoord geven op deze vragen, willen we eerst nog wat beleggingswijsheid bespreken.

Wat komt er zoal kijken bij het beleggen van je spaargeld?

Hier zijn enkele stappen en overwegingen om in gedachten te houden als je je spaargeld wilt beleggen:

 • Wat is je doel en waar ligt je pijngrens:
  Wil je bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor je pensioen, een huis kopen of gewoon je spaargeld laten groeien? Daarnaast is het belangrijk om je eigen risicotolerantie te begrijpen. Hoeveel risico ben je bereid te nemen?
 • Doe je huiswerk:
  Verdiep je in de diverse beleggingsmogelijkheden, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, beleggingsfondsen, ETF's, crowdfunding en andere financiële instrumenten. Zorg ervoor dat je de risico's en verwachte rendementen van elke categorie begrijpt.
 • Diversifieer:
  Verdeel je investeringen over diverse soorten activa om het risico te verlagen. Diversificatie kan helpen om eventuele verliezen in een bepaald gebied te compenseren met winsten elders.
 • Ontwikkel een beleggingsstrategie:
  Beslis of je actief of passief wilt beleggen. Actief beleggen vraagt meer betrokkenheid, aangezien je voortdurend de markt moet volgen en beslissingen moet nemen. Passief beleggen, zoals bijvoorbeeld via indexfondsen of ETF's, is meer hands-off. Crowdfunding valt eveneens onder deze laatste categorie.
 • Open een beleggingsrekening:
  Voor het starten met beleggen is een beleggingsrekening vereist. Deze kun je openen bij een bank, beleggingsinstelling, online broker of crowdfunding platform. Selecteer een platform dat aansluit bij jouw behoeften en kostenstructuur.
 • Start klein:
  Als beginner is het verstandig om met kleine bedragen te beginnen en grote financiële risico's vermijden.
 • Let op de kosten:
  Denk aan transactiekosten, beheerkosten en eventuele andere vergoedingen. Deze beïnvloeden je rendement.
 • Blijf jezelf informeren:
  Blijf regelmatig op de hoogte van het financiële nieuws en houd de prestaties van je beleggingen in de gaten. Pas, indien nodig, je strategie aan op basis van veranderingen in de markt of je eigen financiële situatie.
 • Blijf geduldig:
  Beleggen is een lange termijn activiteit. Verwacht niet snel rijk te worden en wees bereid de ups en downs van de markt te trotseren.
 • Vraag eventueel professioneel advies:
  Ben je niet zeker van je beslissingen, vraag dan om professioneel advies van een financieel adviseur.

Onthoud dat beleggen altijd gepaard gaat met risico's en dat prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor toekomstig succes. Het is van essentieel belang om grondig geïnformeerd te zijn en voorzichtig te werk te gaan. Desondanks is er nog een andere uitdaging: omgaan met emoties!

Welke emoties kunnen je parte spelen bij het beleggen?

Beleggers zweven vaak tussen hoop en vrees. Verschillende emoties kunnen een belangrijke rol spelen:

 • Optimisme: Beleggers voelen optimisme wanneer de markt stijgt en hun investeringen winstgevend zijn. Dit kan leiden tot (teveel?) zelfvertrouwen en een positieve kijk op de toekomst.
 • Angst: Tegengesteld aan optimisme is angst, vooral tijdens dalende markten. Angst is vaak een slechte raadgever kunnen leiden tot impulsieve beslissingen.
 • Geduld: Beleggen vereist vaak geduld, vooral bij langetermijninvesteringen. Het vermogen om te wachten op rendement en niet te reageren op korte-termijnfluctuaties is een schone zaak.
 • Euforie: Dat kan ontstaan wanneer beleggingen aanzienlijke winsten opleveren. Roekeloos gedrag en het negeren van mogelijke risico's kan het gevolg zijn.
 • Teleurstelling: Als beleggingen niet aan de verwachtingen voldoen, kan dit tot teleurstelling leiden. Het is essentieel om realistische doelen te stellen en te begrijpen dat beleggen inherent risico's met zich meebrengt.
 • Onzekerheid: De financiële markten zijn vaak onvoorspelbaar, wat kan leiden tot gevoelens van onzekerheid bij beleggers. Het vermogen om daarmee om te kunnen gaan is bepalend voor succesvol beleggen.

Beleggers die deze emoties begrijpen en er goed mee om kunnen gaan, hebben een grotere kan op succes. Vermijden van veel van deze emoties is ook een optie. Dat doe je wanneer je voor crowdfunding kiest.

Hoe past crowdfunding in mijn beleggingsstrategie?

Bovenstaand hebben we enkele aspecten genoemd die relevant zijn bij beleggen. Een professioneel crowdfunding platform anticipeert hierop door uitgebreid onderzoek te verrichten naar de levensvatbaarheid van crowdfunding projecten. Ze voert een grondige risicoanalyse uit en bepaalt de juiste balans tussen risico en rendement. Alle relevante informatie, inclusief kosten, wordt helder weergegeven op de website. Het platform biedt beleggers de mogelijkheid om uit diverse projecten te kiezen om zo de diversificatie te bevorderen. Daarnaast blijft het platform beleggers voortdurend op de hoogte houden.

Kortom, een professioneel crowdfunding platform als Geldvoorelkaar.nl neemt je heel veel werk uit handen, zorgt voor een hoog rendement, beperkt je risico door haar kennis en ervaring en laat je 's nachts rustig slapen. Zij behoed je voor emotionele achtbanen die je bij het beleggen parte kunnen spelen.

Crowdfunding kan dus een waardevolle toevoeging zijn aan je beleggingsstrategie en helpen bij de diversificatie van je portefeuille.