Deze vraag is van cruciaal belang voor zowel degenen die financiering zoeken als voor degenen die willen investeren in crowdfunding. Voor de financiering hangt het succes van het project af van het vinden van de juiste bron van financiering, terwijl investeerders streven naar een veilig rendement op hun belegging. Hierbij is het crowdfundingplatform als bemiddelaar essentieel. Het platform moet uitblinken op het gebied van kennis, ervaring, betrouwbaarheid en transparantie.
 
crowdfunding platform
 

Waar moet een ondernemer op letten bij het selecteren van het meest geschikte crowdfunding platform?

Het selecteren van het geschikte crowdfunding platform is afhankelijk van diverse factoren en het is van belang om grondig onderzoek te doen alvorens een besluit te nemen. Hier volgen enkele stappen die je kunt volgen:

 • Doel van je project: Bepaal wat je precies wilt bereiken met je crowdfunding campagne. Wil je geld inzamelen voor een creatief project, een start-up, een non-profit initiatief, of iets anders?
 • Type crowdfunding platform: Er zijn verschillende soorten crowdfunding platforms, zoals donatie-gebaseerde, beloning-gebaseerde, lening-gebaseerde en aandelen-gebaseerde platforms. Kies het type dat het beste past bij jouw project en behoeften.
 • Publiek en doelgroep: Onderzoek welke crowdfunding platforms populair zijn bij jouw doelgroep. Sommige platforms hebben een breder bereik en zijn bekender bij bepaalde doelgroepen.
 • Kosten en voorwaarden: Bekijk de kosten en voorwaarden van elk platform. Let op de kosten voor het plaatsen van een campagne, transactiekosten en eventuele andere verborgen kosten.
 • Reputatie en track record: Controleer de reputatie en het track record van het crowdfunding platform. Bekijk succesvolle campagnes die eerder op het platform zijn gelanceerd en lees recensies van andere gebruikers.
 • Ondersteuning en begeleiding: Sommige crowdfunding platforms bieden meer ondersteuning en begeleiding dan andere. Als je nieuw bent in crowdfunding, kan het handig zijn om te kiezen voor een platform dat uitgebreide ondersteuning biedt.
 • Technische mogelijkheden: Controleer of het platform beschikt over de nodige technische mogelijkheden die je nodig hebt voor je campagne, zoals integratie met sociale media, het delen van multimedia-inhoud, enzovoort.
 • Grootte van het platform: Overweeg of je liever kiest voor een groot, bekend platform met veel gebruikers en exposure, of dat je de voorkeur geeft aan een kleiner platform met een meer gerichte gemeenschap.

Door deze stappen te volgen, kun je het juiste crowdfunding platform kiezen dat past bij jouw project en doelen.

Waar moet je als belegger op letten bij het kiezen van het juiste crowdfunding platform?

Een crowdfunding platform wordt als betrouwbaar beschouwd als het voldoet aan verschillende belangrijke criteria:

 • Transparantie: Het platform moet transparant zijn over zijn werkwijze, kostenstructuur en risico's voor zowel investeerders als projecteigenaars.
 • Regulering en naleving van wetten: Het platform moet voldoen aan de relevante wet- en regelgeving voor crowdfunding, zoals beveiligingsvoorschriften en financiële rapportagevereisten.(ons platform Geldvoorelkaar.nl heeft een Europese vergunning, verleend door de AFM onder nr 32000020). Belangrijk hierbij zijn bijvoorbeeld "Know Your Customer (KYC)": wij zijn verplicht een goed ‘Ken Uw Klant’ beleid te voeren ter voorkoming van het gebruik van ons platform voor witwassen, fraude of terrorismefinanciering en de "toelatings- en kennistest": (aspirant)investeerders leggen eerst een toelatings- en kennistest af alvorens zij kunnen beleggen.
 • Veiligheid van transacties: Het platform moet veilige betalingsmethoden en gegevensversleuteling gebruiken om de financiële transacties van investeerders te beschermen tegen fraude en misbruik. Geldvoorelkaar.nl is voor de betaaldienstverlening de samenwerking met Online Payment Platform (OPP) aangegaan.
 • Risicobeheer: Het platform moet mechanismen hebben om het risico van projectmislukking te beoordelen en te beheren. Denk aan due diligence-onderzoeken en de screening van de initiatiefnemers. Is het project levensvatbaar en is de risico- en rendementsverhouding gunstig voor investeerders?
 • Klantenservice: Een betrouwbaar crowdfunding platform biedt goede klantenservice om vragen van investeerders en projecteigenaars snel en adequaat te beantwoorden.
 • Reputatie: Een platform met een goede staat van dienst en positieve beoordelingen van investeerders en projecteigenaars geniet meer vertrouwen. Vooral in de financiële wereld draait alles om vertrouwen.
 • Duidelijke communicatie: Het platform moet heldere en begrijpelijke informatie verstrekken over de projecten die worden gefinancierd, inclusief doelstellingen, risico's en voordelen.

Een betrouwbaar crowdfunding platform dient twee meesters

Een oude wijsheid stelt dat je niet twee meesters kunt dienen. Toch is dat precies wat een betrouwbaar crowdfunding platform doet. Een crowdfunding platform moet een evenwicht vinden tussen het aantrekken van investeerders en het beschermen van hun belangen, terwijl het tegelijkertijd een platform biedt dat aantrekkelijk is voor projecteigenaars om financiering te verkrijgen.

Een crowdfunding platform brengt dus vraag en aanbod samen op een alternatieve financieringsmarkt. Op vele manieren zijn haar taken niet heel anders dan die van een traditionele bank, en dit geldt ook voor haar verantwoordelijkheden. Ze zet haar kennis en ervaring enerzijds in om voornamelijk kleinere beleggers te helpen investeren in een breed scala aan interessante investeringsprojecten. Anderzijds zorgt zij ervoor dat het project de juiste financiering krijgt.

Het platform beschermt beleggers zoveel mogelijk tegen beleggingsrisico's, maar beschermt ook de ondernemer tegen zichzelf. Heeft het project onvoldoende levensvatbaarheid of zijn er onvoldoende zekerheden, dan wordt er geen financiering verstrekt.

Het laatste dat een crowdfunding platform wil is reputatieschade. Beleggers die hun geld kwijtraken of ondernemers die hun initiatief zien falen, zijn geen blije klanten. Dat betekent dat een platform dat gedurende vele jaren lovende kritieken krijgt, naar alle waarschijnlijkheid ook het meest betrouwbaar is.