Pensioen opbouwen is een belangrijk onderwerp voor veel mensen, zeker naarmate ze ouder worden en hun pensioengerechtigde leeftijd naderen. Mensen maken zich zorgen over hun financiële toekomst na het stoppen met werken, of ze voldoende middelen zullen hebben om comfortabel te leven, en hoe ze het beste hun pensioen kunnen plannen.
 
pensioen opbouwen
 

Hoe kan ik het beste mijn pensioen opbouwen?

Het opbouwen van een pensioen is een belangrijk lange termijn doel op financieel gebied. Hier zijn enkele aandachtspunten die van belang zijn bij het opbouwen van je pensioen:

 • Pensioen via werkgever: Controleer of je werkgever een pensioenregeling biedt als je in loondienst bent. Vaak dragen werkgevers bij aan deze regeling, wat kan helpen bij het opbouwen van je pensioenpot.
 • Zelf pensioen opbouwen: Ben je zelfstandige of heb je geen pensioenregeling via je werkgever, overweeg dan om zelf geld te reserveren voor je pensioen. Dit kan bijvoorbeeld via een pensioenrekening of door een lijfrenteverzekering af te sluiten.
 • Investeren voor de lange termijn: Denk erover na om een deel van je spaargeld te investeren in pensioenfondsen of andere beleggingsproducten die geschikt zijn voor de lange termijn. Investeren kan hogere opbrengsten genereren, maar brengt ook risico's met zich mee. Zorg ervoor dat je jezelf goed informeert.
 • Begin op tijd met sparen voor je pensioen: Zelfs kleine bedragen die regelmatig worden gespaard, kunnen na verloop van tijd flink groeien door rente-op-rente.
 • Volg de opbouw van je pensioen nauwlettend: Houd je pensioenopbouw goed in de gaten en bekijk regelmatig je pensioenoverzicht. Op die manier kun je indien nodig aanpassingen doen of extra maatregelen nemen om je pensioen aan te vullen.
 • Raadpleeg een expert: Denk erover na om advies in te winnen bij een pensioenspecialist. Die kan je assisteren bij het opstellen van een plan dat aansluit bij jouw financiële situatie en doelstellingen.

Door vroeg te starten en consistent te sparen of te beleggen, verhoog je de kans op een comfortabel pensioen. Het is van belang om goed geïnformeerd te zijn en indien mogelijk professioneel advies in te winnen.

Op welke wijze kan crowdfunding mij helpen bij mijn pensioenopbouw?

Zakelijke crowdfunding is een manier van financiering waarbij een bedrijf kapitaal vergaart van een grote groep mensen via online platforms. Deze mensen zijn vaak investeerders die bereid zijn geld te verstrekken aan bedrijven in ruil voor financiële participatie of andere voordelen, zoals rente of aandelen in het bedrijf. Crowdfunding kan op verschillende manieren bijdragen aan je pensioenopbouw:

 • Rechtstreekse investeringen: Je kunt direct investeren in crowdfunding projecten die een aantrekkelijk rendement opleveren. Denk aan vastgoedprojecten, start-ups of leningen aan kleine bedrijven. Met de opbrengsten kun je jouw pensioeninkomen aanvullen.
 • Spreiding van beleggingen: Door te investeren in crowdfunding diversifieer je je beleggingsportefeuille. Dit vermindert je blootstelling aan risico's en levert zekerder rendement op lange termijn, wat natuurlijk gunstig is voor je pensioenopbouw.
 • Hoog rendement: Op dit moment bieden crowdfunding projecten een hoog rendement in vergelijking met traditionele beleggingen. Bij ons platform Geldvoorelkaar.nl is het gemiddelde rendement inmiddels bijna 9% op crowdfunding leningen. Door een deel van je beleggingen in crowdfunding projecten te doen, kun je profiteren van dit hogere rendement voor de opbouw van je pensioen.
 • Flexibiliteit en controle: Met crowdfunding heb je vaak een grotere controle over waar je geld naartoe gaat. Je kunt projecten selecteren die aansluiten bij je risicobereidheid en rendementsverwachtingen, wat cruciaal is voor een solide pensioenstrategie.
 • Rustige opbouw door spreiding over tijd: Crowdfunding stelt je in staat om geleidelijk over een langere periode te investeren, wat kan helpen bij het opbouwen van een pensioenfonds zonder dat je grote bedragen in één keer hoeft in te leggen.
 • Creëren van passief inkomen: Als je investeert in crowdfunding projecten die regelmatige inkomsten genereren (zoals dividenden of rentebetalingen), kan dit een gestage bron van passief inkomen vormen voor na je pensionering.

Het is echter essentieel om te onthouden dat crowdfunding ook risico's met zich meebrengt, zoals projectmislukking of een gebrek aan liquiditeit. Een verantwoord crowdfunding platform probeert deze risico's natuurlijk zoveel mogelijk te beperken, onder andere door grondig onderzoek te doen naar de levensvatbaarheid van het project en de achtergrond van de ondernemer(s). Ze zorgt ervoor dat de ondernemer voldoende waarborgen (hypotheek, pand etc.) biedt en blijft de voortgang van gefinancierde projecten nauwlettend volgen. Ze rapporteert regelmatig aan investeerders over belangrijke ontwikkelingen, wat maximale transparantie garandeert over de projecten, risico's en mogelijke rendementen.

Slim gebruikmaken van crowdfunding als onderdeel van je pensioenplanning

Crowdfunding kan een interessante aanvulling zijn op je pensioenstrategie, maar het brengt wel bepaalde overwegingen met zich mee. Het is evident dat crowdfunding aanzienlijk hogere rendementen biedt dan traditionele spaarrekeningen of obligaties, maar het gaat ook gepaard met meer risico's. Echter crowdfunding projecten kennen verschillende risicoclassificaties. Bij ons betekent een risicoclassificatie met waarde 1 dat de belegging defensief is, met waarde 2 behoedzaam en met bijvoorbeeld waarde 5 risicovol.

Koppel je een defensieve classificatie met een grote diversificatie, dan beperk je het risico zodanig dat de belegging in crowdfunding geschikt is voor je pensioenopbouw. Daarnaast adviseren wij beleggers om niet meer dan 10% van het vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding.

Crowdfunding kan een waardevolle toevoeging zijn aan je pensioenportefeuille, maar het moet zorgvuldig worden overwogen en geïntegreerd als onderdeel van een breder financieel plan.