Volgens de Nederlandsche Bank hebben Nederlanders in 2023 totaal €14,9 miljard spaargeld naar de bank gebracht. Daarmee tikken we weer het niveau van voor de coronacrisis aan. Ruim 70% van die spaarders neemt genoegen met de lage rente die banken momenteel bieden of laten het geld helemaal renteloos op hun betaalrekening staan. Dat is opmerkelijk aangezien het niet zo is dat deze Nederlanders zich niet bewust zijn van mogelijkheden om meer rendement te halen.

Ruim vier op de vijf Nederlanders is zich namelijk wel degelijk bewust van andere beleggingsmogelijkheden. Waarom is het dat nog geen derde van hen gebruik maakt van deze mogelijkheden om een hoger rendement te behalen? Deels zal dat toe te kennen zijn aan gemakzucht en deels aan angst om het spaargeld te verliezen. Hieronder zullen wij aandacht besteden aan beide redenen.
 
spaargeld
 

Hoe eenvoudig is het om te investeren in beleggingsproducten?

Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om te investeren in beleggingsproducten, dankzij de beschikbaarheid van verschillende online platforms en apps. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

  • Kies een platform: Selecteer een online beleggingsplatform of een app die past bij jouw beleggingsdoelen en ervaringsniveau. Er zijn veel keuzes beschikbaar, zoals banken, brokers en beleggingsapps.
  • Open een rekening: Zodra je een platform hebt gekozen, open je een beleggingsrekening. Dit kan vaak online worden gedaan en vereist basisinformatie zoals identificatie en bankgegevens.
  • Stort geld: Nadat je je rekening hebt geopend, stort je geld op je beleggingsaccount. Dit geld wordt gebruikt om beleggingen te doen.
  • Kies je beleggingen: Nu kun je beginnen met beleggen. Kies de beleggingsproducten waarin je geïnteresseerd bent en die passen bij je beleggingsstrategie, zoals aandelen, obligaties, indexfondsen en beleggingsfondsen.
  • Kies voor gemak: Heb je geen zin om je te verdiepen in individuele aandelen of obligaties, kies dan bijvoorbeeld voor een indexfonds. Over het algemeen biedt deze index-beleggingsstrategie beleggers een efficiënte en kosteneffectieve manier om hun portefeuille te diversifiëren en blootstelling te krijgen aan verschillende markten, sectoren of activaklassen. Veel indexfondsen zijn ontworpen om de prestaties van een breed marktsegment of index te volgen, zoals de AEX, S&P 500 of de MSCI World Index of een grondstof of mandje van grondstoffen. Indexfondsen laten in de regel goede resultaten zien op lange termijn, worden verhandeld op de beurs en de kosten zijn laag.
  • Monitor en pas aan: Blijf je beleggingen regelmatig controleren. Pas je strategie aan op basis van marktontwikkelingen en je financiële doelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat beleggen risico's met zich meebrengt en dat je je comfortniveau en beleggingsdoelen in gedachten moet houden bij het kiezen van beleggingen. Als je twijfelt, is het altijd een goed idee om advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat je begint met beleggen.

Is mijn angst om te beleggen gerechtvaardigd?

Je angst om te beleggen is begrijpelijk, maar het is belangrijk om te overwegen waar die angst vandaan komt en of deze gerechtvaardigd is. Beleggen brengt altijd risico's met zich mee, maar het kan ook een krachtig instrument zijn om je vermogen te laten groeien.

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is dus; hoe comfortabel ben ik met risico's? Het is belangrijk om je eigen risicotolerantie te begrijpen voordat je begint. Is je risicobereidheid nul, kies dan voor een laagrentende spaarrekening en accepteer dan dat inflatie de waarde van je geld gestaag zal uithollen.

Is er wel enige risicobereidheid, dan beland je vanzelf bij de tweede vraag; wat kan ik doen om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten? Belangrijk daarbij is het concept "risico/rendementsverhouding": over het algemeen geldt dat een hoger rendement vaak gepaard gaat met een hoger risico. De sleutel ligt dus in het vinden van een balans tussen risico en rendement die past bij je individuele doelstellingen, tijdshorizon en risicotolerantie.

Voorzichtige beleggingsstrategie voor onervaren beleggers

Hieronder zie je twee suggesties die je in staat stellen een mooi rendement te maken zonder al teveel risico.

  • Indexfondsen: indexfondsen zijn bij uitstek geschikt voor onervaren beleggers. Het zijn beleggingsvehikels die investeren in een klasse van investeringen als geheel, in plaats van te proberen te voorspellen welke specifieke aandelen of effecten het beste zullen presteren. Geen kennis is vereist en het past prima in een lange termijnstrategie. Bij zo'n "buy and hold" strategie kun je een redelijk rendement verwachten. Je kunt hiermee bovendien makkelijk diversifiëren door te kiezen voor meerdere indexfondsen die betrekking hebben op verschillende activaklassen.
  • Crowdfunding: voor hoger rendement kan de belegger terecht bij crowdfunding platforms zoals Geldvoorelkaar.nl. Daar kan de belegger op z'n gemak investeren in projecten die bij zijn of haar risicoprofiel passen. Het platform doet al het werk. Zij screent de projecten en de mensen achter het project. Vervolgens wordt het project geclassificeerd op basis van risico en afdekking van dat risico, en het rentepercentage wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de screening. Dit proces resulteert in investeringsmogelijkheden met een optimale verhouding tussen risico en rendement. Bovendien is door de omvang van de aangeboden projecten spreiding makkelijk te realiseren.

De conclusie is helder: je spaargeld gedeeltelijk inzetten voor veel beter renderende beleggingen is zeer goed mogelijk zonder al teveel gedoe en tegen aanvaardbare risico's.