Integrale benadering

In InfraVitaal (www.infravitaal.nl) hebben we expertise op het gebied van de digitale transformatie van gebouwen en locaties, industrieel circulair bouwen, energieregulering en ouderenhuisvesting bij elkaar gebracht. Door de verbinding van wonen, zorg, comfort en energieregulering hebben we de mogelijkheid om nieuwe concepten te bedenken en in te richten.

We hebben consultancy activiteiten (bijvoorbeeld het inrichten van een Energie Management Systeem (EMS) of het ontwerp van toekomstbestendige ouderenhuisvesting) en leveren een eigen infrastructuur via de IVO Smart box (combinatie van hardware en software die de installaties van een gebouw aanstuurt).

Verduurzaming zorgvastgoed

verduurzamingVerduurzaming is een inherent onderdeel van een vitale samenleving. De Green Deal Duurzame Zorg 3.0 is een initiatief van de Nederlandse overheid en het zorgveld, gericht op het verduurzamen van de zorgsector. Het is een gezamenlijke aanpak tussen zorgorganisaties, leveranciers, gemeenten, en andere stakeholders om de ecologische voetafdruk van de zorg te verkleinen en tegelijkertijd de zorgprocessen te verduurzamen. Deze deal bouwt voort op eerdere versies van de Green Deal Duurzame Zorg, maar bevat nieuwe, meer ambitieuze doelen en werkwijzen.

Zorgaanbieders staan voor de uitdaging om innovatieve oplossingen te vinden die bijdragen aan een gezonde toekomst. Verduurzaming van zorgvastgoed vereist een integrale aanpak waarbij energiebesparing, gezonde binnen omgevingen, circulaire bouwprincipes, en technologie samenkomen.

Het verduurzamen van zorgvastgoed gaat om het verminderen van energieverbruik, het verbeteren van de luchtkwaliteit, het bevorderen van een gezonde en comfortabele werkomgeving voor zorgprofessionals, het implementeren van circulaire bouwprincipes, en het verbeteren van de leefomgeving van bewoners.

Energiemanagementsysteem

Hoe pakken we het aan? Zorgvastgoed kan aanzienlijk profiteren van het verbeteren van de isolatie, zoals het aanbrengen van spouwmuurisolatie, het vervangen van oude ramen door energiezuinige beglazing, en het isoleren van daken en vloeren. Het implementeren van slimme meters en energiebeheersystemen maakt het mogelijk om het energieverbruik nauwkeurig te monitoren en bij te sturen. Naast energiemanagement kunnen ook andere technologieën, zoals robotica en slimme zorgsystemen, worden ingezet om zorgprocessen efficiënter en duurzamer te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het verminderen van energie-intensieve apparatuur of het efficiënter beheren van zorgpersoneel en middelen.

Glanskern

Eén van de belangrijkste elementen in zorgvastgoed is het creëren van een gezonde binnenomgeving voor bewoners en zorgpersoneel. Integratie van natuurlijke elementen in het ontwerp van zorgvastgoed kan bijdragen aan het welzijn van bewoners en personeel: licht, planten en binnentuinen.

Digitale technologieën spelen een sleutelrol in het verduurzamen van energie-infrastructuren. Slimme energienetwerken maken het mogelijk om elektriciteitsverbruik efficiënt te monitoren, vraag en aanbod in real-time af te stemmen, en duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie beter te integreren in het netwerk. InfraVitaal werkt het Glanskern concept waarin bijvoorbeeld een energiehub kan worden gecreëerd.