Vakantie: zullen we eens reflecteren?
Vakantie!
De vakantieperiode is een moment waarin we weer eens goed nadenken hoe we ons voelen. We denken na over (het gebrek aan) de impact die we hebben op ons werk. Regelmatig voelen we juist tijdens de vakantie fysieke klachten en relationele symptomen zoals irritatie. Vaak denken we dat juist in de vakantieperiode we zullen herstellen, maar eigenlijk zijn we dan al te laat.
Een burn-out heeft vaak te maken met onderbewuste vooroordelen (ik moet het altijd alleen doen), negatieve gedachtepatronen (het lukt me toch nooit), automatische aannames (ze zullen wel denken…), zwart-wit denken (het is altijd mijn schuld) en beperkende opvattingen (eigenlijk ben ik niet geschikt).
Vragen die vooraf aan de vakantie helpen zijn bijvoorbeeld: wat ging gewoon goed, wan vond ik moeilijk en wat wil ik juist loslaten. Dit maakt het mogelijk je denken bij te stellen. Het aardige is dat je je je gedachten niet hoeft te geloven, maar dat je kunt onderzoeken of ze wel kloppen.
Ruimte
Tijdens je vakantie heb je de ruimte om bewust en doelgericht na te denken over hoe je stress kunt verminderen en een burn-out kunt voorkomen. Als het goed is ben je tijdens de vakantielos van werkdruk, deadlines en verplichtingen. Dit geeft ruimte om te reflecteren op je eigen stressniveaus en werkroutines, inzicht te krijgen in wat jouw energie kost en wat je oplaadt en persoonlijke signalen van overbelasting te herkennen.
Wat daarbij help is nieuwe gewoontes voor te bereiden, zoals micro-pauzes, ademhalingsoefeningen of werkgrenzen stellen en concrete doelen te formuleren voor als je weer aan het werk gaat. Tevens kun je bepalen welke die je hebt tijdens de vakantie mee terug kunt nemen naar je werkroutine.
Reflectie
Probeer vooral inzicht te krijgen in welke activiteiten, situaties en mensen je energie kosten en welke je juist opladen, zodat je bewuster keuzes kunt maken om burn-out te voorkomen. Een paar ondersteunende vragen. Wat waren de momenten de afgelopen 3 maanden waarop ik me uitgeput voelde: wat deed ik toen en met wie was ik? Wat waren de momenten waarop ik me juist levendig, ontspannen of energiek voelde: wat deed ik toen en welke omstandigheden droegen bij aan dat gevoel?
Deze reflectie kun je dan vertalen naar een aantal intenties. Bijvoorbeeld: wat ga ik loslaten of verminderen om mijn energie te beschermen? Wat wil ik vaker doen of ruimte voor maken in mijn agenda? Welke gewoonte wil ik veranderen om beter voor mezelf te zorgen?
Literatuur
Dozanti, A. (2025). Beat the Burnout: Prevention and Recovery Solutions for Frontline Burnout. Lifesaver Wellness Publishing
Eliens, A., H. Woldendorp en A. Jeninga. (2024). Interventies voor Goed werk. Het voorkomen en oplossen van burn-out in de gezondheidszorg. SWP
Woldendorp, H., A. Jeninga en A. Eliens. (2025). Kun je me doorverbinden met …mezelf? Een reisgids voor kinderen en volwassene. Virtuoos