Perceptie

Welk beeld hebben wij van elkaar? Als ik het heb over 'perceptie', dan stel ik mijzelf eigenlijk gelijk al de vraag welk beeld ik ergens bij heb. En als het gaat over “mijn beeld”, dan heb ik het over mijn idee, mijn visie, mijn beleving. Een beeld is iets dat ik voor mijzelf vorm. Ik doe dat op basis van de informatie die ik beschikbaar heb. Die informatie is niet altijd compleet.

26026315_s goed gesprekDenk maar eens aan jezelf. Wat weten anderen nu van jou? Is wat je hen verteld hebt over jouw verleden compleet? Hebben zij er een compleet 'beeld' van gekregen? En hebben zij ook helemaal begrepen hoe jij gebeurtenissen beleefd hebt? En als jij je ergens ongemakkelijk bij voelt, vertel jij dan alles in een gesprek? Merk je ook dat je soms stil blijft terwijl je wel iets denkt? Toch heeft die ander zich ondertussen een beeld van jou gevormd.

Stel je open voor een goed gesprek

Als je nu begrijpt dat dit beeld niet compleet is, dan begrijp je waarschijnlijk ook dat het net zo gesteld is met het beeld dat jij van anderen hebt. Als je weet dat je niet alle informatie hebt stap je anders een gesprek in. Je stelt je meer open op en je bent beter in staat om naar elkaar te luisteren. In zekere zin ben je ook nieuwsgierig, omdat je weet dat er mogelijk meer informatie is. Daardoor heb je ook echte belangstelling voor elkaar en wat je elkaar te vertellen hebt. En het is ook oké. Je kunt niet alles weten.

Zo kan het 'weten dat je niet alles weet' een positieve bijdrage aan een gesprek leveren. Het kan ertoe bijdragen dat je een gesprek tevreden beëindigt en beiden uitkijkt naar de volgende ontmoeting.

 
Verwant artikel: Wat doe je met kritiek ?