Verder kijken dan de lak.
Als ik denk aan de lak van mijn nieuwe auto dan vraag ik mij gelijk af wat er onder de motorkap zit. Wellicht een typisch mannelijk metafoor, maar ik denk in dit geval dat het ook voor vrouwen nuttigID-100148394 kan zijn om dit beeld voor ogen te houden. Kijk je namelijk alleen naar de lak, dan kon je wel eens bedrogen uitkomen als het gaat om ‘performance’ en onderhoud. Met de ‘performance’ bedoel ik dan hoe de auto zich gedraagt, de snelheden, verbruik etc.

Zelfbedrog.
En als ik zeg ‘bedrogen’, dan bedoel ik daarmee niet persé door anderen bedrogen, maar vooral het zelfbedrog van hoge en niet geverifieerde verwachtingen. Zo is het voor mij ook in de zakelijke relatie. Ook daar is werk aan de winkel. Het woord ‘relatie’ is voor mij geen zelfstandig naamwoord maar een werkwoord. Net als in de auto dien je na het starten gas te geven en te schakelen om ergens te komen. Met de lak alleen kom je niet ver.

Schakelen in de relatie.
Een relatie bestaat zo uit verschillende stadia* die een logische betekenis hebben. In de eerste fase maken we contact, leren elkaar kennen en scheppen zo samen een vertrouwensbasis. Ik begin in de eerste versnelling. Dit is het fundament waarop we door kunnenSafari 40 bouwen en afspraken maken over wat we samen willen ondernemen. Ik zit dan in de tweede versnelling. Na eenmaal afspraken gemaakt t hebben kunnen we overgaan tot de uitvoering. De derde versnelling. Dan volgt er het moment dat we de vruchten hiervan gaan plukken. Vierde versnelling. En uiteindelijk zullen we evalueren hoe het een en ander ons bevallen is, wat de resultaten zijn en hoe we verder gaan. Vijfde versnelling en tevens tijd voor een feestje en ontspanning. Komt echter tijdens dit proces ergens rook onder de motorkap vandaan of gaat er een rood lampje branden, dan schakelen we terug naar de versnelling die aandacht behoeft. Hoe zit het met de ideeën waarvan we zijn uitgegaan? Kloppen deze nog wel? Hebben we het allemaal wel precies genoeg afgesproken of hebben we ieder er een andere uitleg aan gegeven? Kloppen de resultaten met onze verwachtingen?

Leren schakelen een noodzaak.
Het leren schakelen in zakelijke relaties is niet alleen een noodzaak, maar dit als ‘normaal’ ervaren leidt ook tot een prettige reis. Het leven is niet onveranderlijk en met elkaar in gesprek treden als het anders loopt, zonder elkaar de schuld te willen geven, is de druppel olie die nodig is om de motor rustig en efficiënt te late
n lopen.

Om rustig te leren schakelen lees ook eens mijn gratis e-boek: "Altijd een goed gesprek!"

 (* Uit: Het Handboek Strategisch Coachen, Maarten Kouwenhoven

 
Categorie Organisatie Advies