persoonlijk leiderschap

 

  


 

“Let toch een keertje op met je reactie!”, “Denk toch eens na voor je wat doet!”, “Eerst denken, dan doen!”

Dat soort teksten hebben we allemaal wel eens gehoord en soms was dat terecht. Ik heb wel eens zo impulsief gereageerd, dat ik anderen kwetste. Niet met een verkeerde bedoeling, maar gewoon omdat ik te snel was met mijn reactie en niet had bedacht hoe dat over zou kunnen komen. Een primaire reactie is alleen in levensbedreigende situaties handig. En wees nu eens eerlijk… hoe vaak komen wij daarin terecht?

Het heeft me best moeite gekost om te leren rustig na te denken voor ik een reactie geef. Het hielp me dat ik begreep waarom ik zo fel reageerde en het hielp ook dat ik voldoende last had van mijn reacties om te willen veranderen. En toen sloeg ik wat door met nadenken over mijn reactie.

Zo heb ik een keer een baan aangenomen omdat het zo goed betaalde, in vergelijking met een andere baan, die ik eigenlijk leuker vond. Toch had ik flink nagedacht over mijn baan en ik had besloten om daar te blijven. Het was alleen een beetje doorgeslagen. Ik wist dat die functie niet leuk was voor mij, en vervolgens kwam ik niet in actie. Achteraf bleek het niet handig en ik ben er ontslagen.

Daarvan was ik flink onder de indruk. Ik wist dat het werk niet leuk was, maar het verdiende goed en dat was toch ook belangrijk. Hoe ver ik van mezelf af was komen te staan bleek pas na mijn ontslag. Ik heb maandenlang geslapen. Nachten van 20 uur waren geen uitzondering en pas na een maand of drie werd ik wakker.

Sindsdien werk ik alleen maar aan dingen die mij meer energie opleveren dan kosten. Geld maakt dus echt niet gelukkig (alhoewel gebrek aan geld wel ongelukkig maakt).

Leiderschap is dus vooral een zoektocht naar de balans tussen actie en reactie. Een keuzemoment, waarbij je nadenkt over de vragen als. Zal ik nu reageren, of is dat niet nodig. Als ik nu reageer, wat is dan de consequentie. Als ik niet reageer, want gebeurd er dan. Doe ik dit voor mezelf, of doe ik dit voor een ander?

Een belangrijk onderdeel bij het beantwoorden van deze vragen zijn je persoonlijke waarden. De dingen die jij als mens heel erg belangrijk vindt. Voor mij zijn dat begrippen als “vrijheid” “gezondheid” “duurzaamheid” “toekomstbestendigheid”. Die begrippen vormen de meetlat waaraan ik alles wat ik doe toets. Mijn Sociale Kompas.

Zaken die me gevraagd worden en mijn gevoel van vrijheid beperken, slecht zijn voor mijn gezondheid, vervuilend zijn voor de omgeving en daarmee de toekomst op het spel zetten…. Die doe ik niet. Dingen die me gevraagd worden en alle onderdelen raken op een positieve manier… die doe ik graag.

Het heeft mij flink wat tijd en energie gekost om leider te worden over mijn eigen reactie en mijn sociale kompas te ontdekken. Bij de meeste mensen lukt deze ontdekkingstocht niet helemaal alleen. Daarom gaan ze vaak naar een coach.

Wil jij ook jouw sociale kompas leren kennen en leider worden over jouw leven? Dan is het verstandig om een OOM-de Zoete® gecertificeerde coach te benaderen, zodat je weet dat je kwaliteit en resultaat krijgt bij jouw veranderingsproces. Neem contact op met OOM-de Zoete® via de website. Www.oom-deZoete.nl

persoonlijk leiderschap

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verwant artikel: Leiderschap in gedrag

 
 
Categorie Organisatie Advies