studerende kinderenDe tijd dat jouw kinderen jong zijn is de mooiste tijd van je leven, maar ook een aanslag op de bankrekening. Van vreugdetranen bij de geboorte tot aan de tranen van verdriet wanneer jouw kroost het ouderlijk huis verlaat zal het je flink wat geld kosten. Om niet meer uit te geven dan noodzakelijk, en tevens jouw kinderen te betrekken in het bedrijfsproces, zal de financieel professional aangeven dat jouw kinderen op de loonlijst zetten van de BV meerdere voordelen met zich meebrengt. Dit salaris kan bijvoorbeeld als aftrekpost worden opgevoerd in de administratie van de BV. Je kunt daarnaast ook diverse studiekosten onbelast laten vergoeden door de BV en deze opvoeren als een aftrekbare kostenpost.

Keer studerende kinderen loon uit

Bij het uitkeren van salaris kun je dit aftrekken voor de vennootschapsbelasting. Daarmee zullen de kosten voor de ouders gedrukt worden, met hulp van de fiscus. Het is ook mogelijk om een compacte auto voor jouw kind op de zaak aan te schaffen. De fiscale bijtelling is slechts beperkt voor de onderneming, vraag jouw financieel professional hoe dit in zijn werk gaat.

De financieel professional heeft nog meer slimme mogelijkheden wat betreft voertuigen voor bedrijven, die kun je lezen in het gratis ebook van OAMKB. Dit ebook is direct te downloaden.

Jouw kind als personeel

Het is mogelijk om jouw kind op de loonlijst te zetten, je moet er wel rekening mee houden dat de belastinginspecteur kritisch zal kijken naar familieleden die verder geen taken hebben. Dat is een goede reden om jouw kinderen ook een functie binnen het bedrijf te laten vervullen. In dat geval mag de BV de hoogte van het salaris bepalen, de financieel professional kan hierbij advies uitbrengen.

Jouw kinderen kunnen een T-Biljet indienen

Bij elke persoon op de loonlijst wordt er ook loonheffing berekend, dat is logisch. Je staat er wellicht niet bij stil dat jouw kind met een T-biljet de loonbelasting mag terugvorderen. Je kunt dit biljet direct opvragen bij de Belastingdienst, of vraag het na bij de financieel professional.

Studiekosten betaald door de BV

Het stopt niet bij het salaris, je mag ook de studiekosten van jouw kind vergoeden. Het is dan wel verplicht dat er sprake is van een beroepsopleiding zoals een MBO opleiding of HBO onderwijs. Verder is er geen enkele verplichting dat de aard van de opleiding gekoppeld moet zijn aan de aard van de werkzaamheden binnen het bedrijf. Let wel op de studiefinanciering, daar kan de financieel professional rekening mee houden bij het invullen van de fiscale administratie.

Vergoeding studiekosten onbelast

Studiekosten die direct in verband staan met de studie die het kind volgt mogen onbelast door de BV vergoed worden. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het collegegeld, studiematerialen zoals een laptop, uitstapjes, reizen en excursies die te maken hebben met de studie etc. Deze studiekosten zijn volledig aftrekbaar binnen de BV en zijn niet belastbaar voor de kinderen.

Houd de salarisadministratie goed bij

De financieel professional zal ervoor zorgen dat de gehele administratie sluitend is, en dat geldt ook voor de personeelsadministratie. Zo moet er rekening gehouden worden met de identificatieplicht, daarnaast moet er een loonbelastingverklaring aanwezig zijn. Wanneer de belastinginspecteur langskomt is het niet de bedoeling dat er “zwarte gaten” in de financiële administratie te vinden zijn.

Bespaar kosten voor de BV door kinderen in de boekhouding op te nemen, hiermee steun je ook jouw studerende kinderen. Maak vandaag nog een afspraak met de financieel professional.

 
 
 
Categorie Financieel Advies