Waarom op tijd uw financiële planning maken van existentieel belang is voor uw bedrijf

Kees-Gordijn CFO Capabel
 
Het grootste deel van 2017 zit er alweer op. Inmiddels is duidelijk geworden of uw financiële planning voor 2017 goed in elkaar zat. Of u de juiste KPI’s hebt bepaald en of ze goed meetbaar waren. En wat de verbeterpunten zijn voor volgend jaar. Want als het goed is bent u al volop bezig met uw plan voor 2018. Of maakt u geen plan?

Onze partner Kees Gordijn vertelt u waarom op tijd een gedegen financiële planning maken van existentieel belang is voor de toekomstbestendigheid van uw organisatie. En hoe u snel een beeld krijgt waar u nu staat. Want failing to plan is planning to fail.

Lekker ons ding doen. Heerlijk toch?

Welke organisatie werkt nog niet volgens LEAN, Agile of welke trendy methode dan ook? Wie is er nog geen lid van een zelfsturend team? Wat heerlijk om als leider uw medewerkers alle vrijheid te geven om de creativiteit in mens en werk weer naar boven te halen. Iedereen kan lekker z’n eigen ding doen. Daar zijn geen plannen voor nodig. Die worden alleen maar gemaakt voor en door de manager. Toch?

Dus doen we lekker ons ding. Geen plan, geen stip, geen KPI’s, geen management. Na verloop van tijd komt de vraag waarvoor we ons ‘ding’ ook alweer doen. Wat is onze missie eigenlijk, waar willen we heen? Waar is onze leider? Wie is dat ook alweer? Uiteindelijk staat er in het zelfsturende team toch weer een leider op die we voor het gemak dan maar manager gaan noemen. Deze manager gaat plannen maken. En we zijn weer terug bij af.

De laatste tijd komt deze vicieuze cirkel in veel gesprekken naar voren. De conclusie ‘dat het lekker loopt’ wordt over het algemeen getrokken uit het feit dat er zwarte cijfers onder de streep staan. Let wel: ik ben geen tegenstander van Agile en LEAN. Sterker nog, deze methodes komen de dienstverlening richting klant vrijwel altijd ten goede. Ook zelfsturende teams zijn prima, mits niet te groot. Maar ‘je ding doen’ zonder goede financiële planning, zonder stip aan de horizon en zonder ijkpunten of piketpalen blijkt achteraf toch vaak meer geschikt voor een vakantiereis.

Plannen maken op één A4-tje

Nu 2017 voor het grootste deel voorbij is, zou u uw financiële planning voor 2018 en misschien zelfs al voor 2019 al gereed moeten hebben. Waar wilt u heen met uw bedrijf? Waar wilt u staan over een jaar? Hoe krijgt u een goed beeld van wat er op u af gaat komen? Waar kan en moet u verbeteren en waar liggen uw kansen? Waar zit de winst eigenlijk? Hoe denken klanten echt over u? Hoe komt u daarover met ze in gesprek? Waar vindt u de dwarsliggers om samen een goede rails mee aan te leggen? Hoe zorgt u ervoor dat de richting en de wijze waarop het doel bereikt kan worden ook gedragen worden door iedereen binnen het bedrijf? En last but not least: hoe krijgt u dat allemaal begrijpelijk op één A4’tje?

Wilt u als ondernemer in 2018 echt kunnen sturen en zeggen dat het goed gaat in plaats van lekker? Start dan op tijd het inrichten van uw planningsproces!

Capabel Compact Scan: snel weten waar u staat

Vraag dan gratis de Capabel Compact Scan aan. De Capabel Compact Scan geeft u als directeur/ondernemer op snelle en concrete wijze duidelijkheid over de toekomstbestendigheid en de financiële performance van uw onderneming.

De Capabel Compact Scan geeft u inzicht in de volgende werkvelden:

  • strategie
  • financiën
  • organisatie en processen
  • risicomanagement en sturing
  • Kortom: een perfecte basis voor uw financiële planning voor 2018.

Vraag uw gratis Capabel Compact Scan aan

 
 
 
Categorie Financieel Advies