Heb je momenten dat je je ’s avonds afvraagt: Waar doe je het allemaal voor? Hard werken, weinig waardering, veel zorgen, veel brandjes blussen, relatief weinig beloning, druk, druk, druk. Dat je in een vicieuze cirkel terecht gekomen bent, waar je niet zo makkelijk meer uit komt. Ook thuis nemen de spanningen toe. Je zit niet meer zo lekker in je vel. De winst is een stuk minder dan je had verwacht. Jouw omzet daalt.

Je bent super druk, maar waarmee eigenlijk? Hoe besteed jij je tijd? Hoeveel uur per dag besteed je aan zaken, die je van plan was om te doen? Die een bijdrage leveren aan de realisatie van jouw doelen? Ik begeleidde laatst een ondernemer, die had geen doelen en dus ook geen plan om die doelen te bereiken. Zijn omzet daalde flink en hij hoopte dat hij break-even zou eindigen.

Hij zag in dat hij werd geleefd. De communicatie met zijn belangrijkste medewerkers verliep stroef. Toen hij inzag dat het zo niet verder kon, stelde ik hem de vraag: Wat beweegt JOU als leider en als ondernemer? Waar is het jou in essentie om te doen? En natuurlijk vroeg ik door:

 • Als ik aan jouw klanten zou vragen: “Wat maakt jouw onderneming bijzonder?” Wat wil je dan dat hij zegt? “Mijn leverancier is ……”
 • Als ik aan jouw medewerkers zou vragen: “Wat maakt het werken voor … zo inspirerend”? Wat wil je dan dat zij zeggen? Ik werk graag bij deze leider omdat ……..”
 • Als ik aan jou zou vragen: “Wat maakt jou een bijzondere leider?”, dan zeg je: ik geef leiding aan een organisatie die ….. Ik wil graag een zinvolle bijdrage leveren aan …..”

Tijdens dit gesprek zat ik aan tafel met een bevlogen en krachtige man met een heldere visie. Hoewel ik niet veel weet van zijn vak, maakte hij me wel enthousiast.

de ziel van een ondernemer

Als je goed kijkt naar het dartsbord, dan kan je daar een gezicht in ontdekken. Het gaat om de "art" de onderneming een eigen gezicht te geven, dat aansluit bij wie de ondernemer in essentie is.

Allemaal mooi en aardig natuurlijk, maar morgen wordt hij gewoon weer geleefd. Dat klopt. Hij zag in dat hij de huidige situatie mede gecreëerd had. En dat dat morgen niet anders zou zijn. Gewoontes veranderen, duurt wel soms maanden (gemiddeld 66 dagen, hoorde ik laatst). Wat te doen?

We spraken af dat hij
 

 • 7 ijkpunten zou benoemen, die na 7 weken bereikt moesten zijn. Voorbeelden:
  • ik maak mijn visie op architectuur bekend aan alle medewerkers van ons bureau.
  • ik confronteer de anderen met hun gedrag, als dat mij raakt of als prestaties achterblijven bij mijn verwachtingen.
  • Ik spreek ze aan als ze niet volgens mijn visie opereren.
 • dagelijks aan het einde van de dag 5 successen en 5 dankbaarheden zou noteren met als doel zijn aandacht te richten op succes en wat allemaal wel goed gaat
 • wekelijks een half uur te skypen om de voortgang te bespreken en zijn vragen te beantwoorden.

Na 7 weken waren alle ijkpunten bereikt. Tijdens de eerste drie weken vond hij het lastig om dagelijks 5 successen en dankbaarheden te benoemen. Daarna lukte dat wel. Hij kreeg meer uitstraling en positieve feedback van zijn omgeving.

Tijdens de 7 weken hebben we ook de doelen voor 2018 concreet gemaakt en op papier gezet.

Door in de ziel te kijken (hogere waarden en idealen), komt er veel energie vrij. In de kern wil iedereen ertoe doen en wat ertoe doet vorm en inhoud geven. Hij wil de wereld mooier achter laten dan dat hij nu is. Iets moois maken, iets verrassends doen, anders kijken, anders denken, creatief zijn, daar staat hij voor.

Hij wil trouw zijn aan zijn idealen, waarden en principes. Hij wil iets moois, innovatiefs en verrassends neerzetten voor zijn opdrachtgevers. Hij wil het potentieel van zijn medewerkers benutten en hen stimuleren hun potentieel in te zetten om de verwachtingen van de opdrachtgever te overtreffen.

Als je jouw ziel aan het stuur zet, dan leid je een leven vol grote successen en soms ook stevige teleurstellingen.

Als je merkt dat je geleefd wordt en je wilt zelf het stuur weer in handen nemen, neem dan contact op (0643029853 of stuur een mail: info@dartsbusdev.nl). Ik stel jou wat vragen en samen gaan we op zoek naar wat jou ten diepste beweegt.

 
 
Verwante publicatie: Realiseer een aanzienlijke rendementsverbetering in 2018

 
 
Categorie Organisatie Advies