Je brengt zo'n 5 dagen per week wel  8 uur op de werkvloer door. Wat voor invloed heeft dat op jouw eetgedrag? Je kunt veel winst maken door ook daar gezondere keuzes te maken. Maar hoe doe je dat, als er kroketten zijn die naar je lonken, er een snoeppot staat die altijd vol is en er ook nog eens iedere dag iemand jarig lijkt te zijn?

Gezond eten op je werk

De basis van gezond eten

De basis is altijd voldoende goede voeding. Zoals volkoren granen, peulvruchten, ongezoete zuivel, noten, vlees, vis, plantaardige vetten, groente en fruit. Het wordt daarna veel gemakkelijker om verleidingen te weerstaan. Vooral mensen die gewicht willen verliezen maken massaal de fout om te weinig goede voedingsmiddelen te eten. Kijk naar deze schijf van vijf om te zien wat jij iedere dag nodig hebt.

De snoeppot

Staat er een snoeppot op je bureau? Weg ermee! Vervang ‘m door een schaaltje met fruit of snoepgroenten. Je kunt er ook een mooie bos bloemen inzetten.
De snoeppot van een collega, waarvoor je moet opstaan, is al minder gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat je er dan minder van eet. Blijft deze je toch verleiden? Maak er dan samen duidelijke afspraken over. Je kunt de hulp van je collega's goed gebruiken.

Leg een noodvoorraad aan

Komt het wel eens voor, dat je wat langer dan gepland door wilt werken of heb je eens wat meer trek? Zorg dan voor een voorraadje vers fruit, kleine porties noten, volkoren knäckebröd, rijst- of maiswafels in je bureaulade.

Sta eens op!

Kun je je tijdens intensief werken plotseling minder goed concentreren en krijg je zin in iets zoets? Opstaan en 5 minuten rondlopen zorgt ervoor dat je bloed weer gaat stromen en je hoofd opfrist; dit is vaak voldoende om deze lekkere trek te laten verdwijnen.

Vriendelijk weigeren

Je hoeft niet altijd ‘ja’ te zeggen, als er iets getrakteerd wordt. Vriendelijk en toch resoluut ‘nee’ zeggen tegen traktaties die je op dat moment liever niet wilt nemen, helpt je om je doelen te bereiken. Heb je toch heel veel zin in die lekkere taart? Dan kun je er ook voor kiezen om een kleinere portie te nemen. Eet het stukje met al je aandacht op, zodat de lekkere smaak helemaal tot zijn recht komt.

Zijn er bij jullie wel heel veel lekkere traktaties, maak dan voor jezelf een plan hoe je er mee om wilt gaan. Zo ben je beter voorbereid!

Lunch meenemen of eten in de kantine?

Hoe is het aanbod in jullie kantine? Motiveert deze jou om een lunch samen te stellen die bij jouw eetplannen past? Of ligt deze vol verleidingen waar je niet teveel van wilt eten? Ga eens na hoe dit voor jou is en neem dan een besluit. Wil je iedere dag in de kantine eten of neem je de regie in eigen hand en neem je zelf een lunchtrommeltje mee? Of misschien kies je ervoor om 1 keer in de week voor een kroket of hamburger te gaan en eet je er een volkorenboterham en schaaltje rauwkost bij. Kies in ieder geval bewust.
Je kunt met je werkgever praten over de mogelijkheid van een gezonder lunchaanbod. Onderzoek van TNS NIPO toont aan dat 70% van de werknemers hier behoefte aan heeft.

Zoek gelijkgestemden

We zijn sociale dieren en we passen ons aan de omgeving aan. Maak het jezelf gemakkelijk en sluit aan bij collega’s die openstaan voor een gezonde leefstijl. Ga met hen lunchen of maak samen een lunchwandeling.

Of nog beter, maak je medewerkers enthousiast voor een lunchwandeling met een deskundige, waarbij wandelen wordt gecombineerd met actieve speelse oefeningen en voedingskeuze adviezen.