loopbaan

De benodigde ingrediënten


 

Koken zonder pannen!

Dat kan toch niet

Ik hoor het je vanaf hier denken. Waar ligt dit nu aan? Is het de zender of is het de ontvanger? Ga het zelf maar eens na; hoeveel mogelijkheden zijn er om je dagelijkse maaltijd tot je te krijgen? Precies! Alleen thuis heb je al verschillende apparaten staan om de heerlijkste gerechten klaar te maken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om bij vrienden te gaan eten, eten af te halen of uit te gaan eten in een restaurant. Heb jij pannen gezien?

Beelden en gevoel

Om bij een uitspraak, een titel of quote de juiste boodschap ervan te begrijpen, zul je soms wat meer moeite moeten doen. Verreweg de meeste mensen moeten het hebben van een beeld en/of gevoel. “Eerst zien en dan geloven” is dan ook een mooie uitspraak die hierop van toepassing is. Toch wordt deze uitspraak vaak verkeerd geïnterpreteerd. Met name leidinggevenden denken dit handig te kunnen gebruiken in de verwachting dat mensen dan harder gaan lopen om de doelen na een bepaalde periode te bereiken. Wat oorspronkelijk wordt bedoeld is dat je eerst een beeld/gevoel erbij moet hebben om überhaupt in actie te komen. Dus zal de moderne leidinggevende mensen meenemen in het beeld van wat nog wordt verwacht. Geen wonder dat zoveel zogenaamde verandertrajecten mislukken. Mensen voelen er niet bij of hebben geen beeld. Zij vervolgen hun weg, zoals zij dat altijd al deden.

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg!

Ieder mens heeft vooroordelen

Het lukt zelfs de Dalai Lama niet om zonder vooroordeel naar de wereld te kijken. Dus wie ben jij om dat wel te doen. Maar je bewust zijn van allerlei waarden en normen die jij jezelf hebt aangemeten kan ertoe leiden dat jij eerst overgaat tot afstemmen met je omgeving.

Waar gaat dit heen?

Ga niet zelf aan de slag met wat jij denkt dat wordt bedoeld. Lees een stuk dat je aandacht trekt verder door of luister eerst wat iemand die een boodschap probeert te verkondigen te vertellen heeft. Daarna kun je je een beeld creëren en/of een gevoel bij hebben. Maar check bij jezelf eerst of het beeld dat je hebt klopt. Dit doe je doorgaans door de afstemming met de zender op te zoeken. Je stelt dan, zonder enig oordeel, “open vragen” en maakt je beeld/gevoel compleet, zodat je er iets mee kunt.

Open vragen beginnen doorgaans met een "W". De "wat" vragen zijn niet voor watjes!

Wat ik met de titel bedoelde

Als loopbaancoach voor de (leidinggevende) financieel professional en (startende) ondernemer help ik mensen graag bij diverse loopbaanvraagstukken. Dit loopt uiteen van hoe om te gaan met stress, je collega of bv leidinggevende tot radicaal gewenste turnarounds in een loopbaan. Wat zou ik bedoeld kunnen hebben met “Koken zonder pannen” in het licht van mijn beroep als loopbaancoach?

Ik daag je uit

Reageer hieronder en verbaas je over de verschillende reacties!

Koken zonder pannen is overigens een beeld dat voortvloeit uit mijn vorige bijdrage "Doen wat je leuk vindt".