Ja, het kan zeker zinvol zijn om je blogs ook elders te publiceren. Hier zijn een paar redenen waarom het de moeite waard kan zijn:

  • Vergroting van je publiek: Door je blogs op meerdere platforms te publiceren, bereik je een groter publiek. Verschillende platforms hebben verschillende lezersgemeenschappen en door je content op meerdere plaatsen beschikbaar te maken, vergroot je de kans dat meer mensen je blogs ontdekken.
  • SEO-voordelen: Het publiceren van je blogs op andere platforms kan helpen om je online aanwezigheid te vergroten en je zoekmachineoptimalisatie (SEO) te verbeteren. Als je blogs op betrouwbare en gevestigde websites worden gepubliceerd, kan dit je helpen om hoger te scoren in zoekmachines en meer organisch verkeer naar je eigen website te trekken.
  • Netwerkmogelijkheden: Door je blogs elders te publiceren, krijg je de kans om in contact te komen met andere bloggers, content makers en lezers in je vakgebied. Dit kan leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden, gastblogs, interviews of andere waardevolle connecties.
  • Merkopbouw: Door je blogs op meerdere platforms te plaatsen, kun je jezelf positioneren als een expert in je vakgebied en je merk versterken. Consistente en kwalitatieve content op verschillende platforms kan bijdragen aan het opbouwen van je reputatie en geloofwaardigheid.

Bij het overwegen van het publiceren van je blogs op andere platforms, is het belangrijk om te bepalen welke platforms het meest relevant zijn voor jouw doelgroep en doelstellingen. Onderzoek waar je doelgroep zich bevindt en welke platforms populair zijn in jouw branche. Zo kun je de platforms kiezen die het beste passen bij je doelen en strategie.
 
publiceren op andere platforms
 

Hoe zit het met duplicaat content?

Het publiceren van dezelfde blogs op meerdere platforms kan problemen veroorzaken met betrekking tot duplicaat content. Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan unieke en originele content, en duplicaat content kan je SEO-nadelen opleveren. Het kan leiden tot verwatering van je zoekrangschikking en mogelijk zelfs tot deindexering van de betreffende pagina's.

Als je ervoor kiest om je blog op meerdere platforms te publiceren, zijn er echter enkele strategieën die je kunt volgen om de impact van duplicaat content te minimaliseren:

  • Canonical tags: Maak gebruik van canonical tags om aan zoekmachines aan te geven welke versie van de content als de originele moet worden beschouwd. Dit helpt zoekmachines te begrijpen welke versie ze moeten indexeren en welke versies als duplicaten moeten worden beschouwd. (zie hier voor een uitgebreide uitleg)
  • Herformuleren en aanpassen: Als je ervoor kiest om je blog op verschillende platforms te publiceren, kun je overwegen om de inhoud enigszins aan te passen voor elk platform. Voeg extra informatie toe, herschrijf delen van de tekst, gebruik andere afbeeldingen en pas de opmaak aan. Hierdoor ontstaat er meer unieke content op elk platform.
  • Gebruik noindex-tags: Als je niet wilt dat zoekmachines bepaalde versies van je blog indexeren, kun je noindex-tags toevoegen aan die specifieke pagina's. Hiermee geef je aan dat deze pagina's niet geïndexeerd moeten worden, waardoor de kans op duplicaat content problemen wordt verminderd.
  • Prioriteiten stellen: Overweeg om één platform als het belangrijkste te beschouwen waar je de blog als eerste publiceert. De andere platforms kunnen vervolgens worden gebruikt als secundaire distributiekanalen. Zorg ervoor dat je de originele versie op het belangrijkste platform hebt en dat de andere versies worden aangepast of gecanoniseerd.

De soep wordt echter niet zo heet gegeten

Het is altijd een goed idee om de richtlijnen van zoekmachines, zoals Google, te volgen met betrekking tot duplicaat content en de specifieke strategieën te gebruiken om de impact ervan te minimaliseren. Echter, dit zegt Google zelf:

Google streeft ernaar pagina’s met verschillende gegevens te indexeren en weer te geven. […] Dubbele content op een site is geen reden om stappen tegen die site te ondernemen, tenzij het erop lijkt dat de dubbele content is bedoeld om te misleiden en om de resultaten van zoekmachines te manipuleren. Als je site problemen heeft met dubbele content en je het bovenstaande advies niet opvolgt, kiezen wij de versie van de content die in onze zoekresultaten wordt weergegeven.

De voordelen van het inzetten van andere platforms voor je blogs zijn doorslaggevend.

bloglezers

Aantal lezers

De conclusie lijkt mij duidelijk. Er zijn grote voordelen verbonden aan het gebruik van meerdere platforms voor de publicatie van je blogs. Eventuele zorgen over duplicaat content zijn bij verstandig en afgemeten beleid ongegrond. Je kunt allerlei maatregelen nemen om eventuele negatieve effecten te neutraliseren.

Uit onze eigen ervaring blijkt dat de bij ons aangesloten zakelijke specialisten hun blogs niet alleen bij ons plaatsen, maar vaak ook elders. Dat doen zij met overleg en dat leidt niet tot problemen met de zoekmachines. Zij weten dat het werk dat zij in hun blogs steken zo optimaal benut wordt en de respons gemaximaliseerd.

 
Wil je meer weten over bloggen, raadpleeg dan onze zeer praktische blogcursus. Wij kunnen je ook begeleiding geven bij het bloggen en publiceren van je blogs. Bekijk daarvoor onze publicatieservice. Heb je tenslotte zelf geen tijd om te bloggen, dan is er voor jou onze zeer concurrerende blogservice.