‘Not seeing a tsunami or an economic event coming is excusable; building something fragile to them is not’ (Taleb, p. 136)

Patronen

De impact van de digitale transformatie verhoogt de complexiteit van wat er om ons heen gebeurt en raakt ons allemaal. In ons boek ‘Zie je Big Picture’ hebben we uitgewerkt dat het gaat om je identiteit, inzicht en initiatief in samenhang vorm te geven. Hiermee onderken je patronen en kun je de context waarin je werkt en leeft duiden.

Crisis

Je kunt de stelling ‘we leven in verwarrende tijden’ denk ik redelijk onderbouwen. Hoe gaan we daar nu mee om? Veelal door te zorgen voor financiële reserves en eenduidige controlemechanismen. Maar gaat dat ook werken? Als je vooral op cijfers stuurt bestaat het risico dat je onderliggende patronen gaat missen. Waar het om gaat is echter ook rekening te houden en veerkracht voldoende te hebben voor onverwachte crises. Het helpt als vanuit verschillende achtergronden en ervaringen duiding plaats vindt.

Context

Volgens Taleb kunnen sommige systemen beter worden onder druk. Dit geldt ook voor teams door ze regelmatig verschillende taken te geven die hun probleemoplossend vermogen uitdagen. Een team dat regelmatig kleine uitdagingen overwint, bouwt vertrouwen op in zijn probleemoplossend vermogen en kan effectiever omgaan met grotere veranderingen. Veerkracht is niet alleen een individuele inspanning, maar ook sterk afhankelijk is van de sociale context.

Niveaus van veerkracht

 veerkrachtVeerkracht gaat zowel om het vermogen om te herstellen van tegenslagen als het belang van aanpassingsvermogen en flexibiliteit binnen een organisatie. Veerkracht is op drie niveaus relevant.

  1. Individuele veerkracht gaat om het vermogen van een individu om stressvolle situaties te beheersen, met onzekerheid om te gaan en te herstellen van tegenslagen. Veerkrachtige individuen kenmerken zich doordat ze hun reacties onder druk kunnen blijven reguleren en omdat ze goed kunnen omgaan met onzekerheid. Ze erkennen stress en onzekerheid, maar laten deze niet hun prestaties bepalen. Als je onverwacht kritiek krijgt op een project waar je projectleider van bent, zie je dit niet als een persoonlijke aanval maar als een kans je werk te verbeteren.
  2. Een veerkrachtig team werkt samen en ondersteunt elkaar emotioneel en professioneel en heeft gezamenlijke doelen en blijft gemotiveerd ondanks tegenslagen. In een marketingteam wordt een belangrijke campagne opeens door het management afgekeurd. In plaats van ontmoedigd te raken, brainstormen ze samen over een nieuwe, creatieve aanpak.
  3. Op het niveau van de organisatie als geheel is veerkracht een structureel onderdeel van de cultuur en strategie. Dit betekent dat een bedrijf flexibel en wendbaar is in het omgaan met marktveranderingen en een cultuur kent die open staat voor innovatie. Wat is nog meer nodig? Vergroten autonomie en beslissingsbevoegdheid van individuen en teams en werken met korte feedbackloops en aanpassen van plannen op basis van real-time data en inzichten.

Literatuur

Stephan, L., S. Rupprecht, C. Tamdjidi em M Mackay Richards. (2024). The Resilient Culture: How Collective Resilience Leads to Business Success . Kogan Page
Taleb, N.N. (2012). Antifragile. How to live in a world we don’t understand. Allen Lane
Woldendorp, H., H. de Groot, T. Woldendorp en C. Boven. Zie je Big Picture. Transformeer succesvol! Amsterdam: SWP