Inzet van AI bij strategieontwikkeling
‘Your ability to think strategically is the difference between growing your business or going out of businesses’(Woods).
Volgorde
De toepassing van AI begint met vast te stellen waar je naar toe wilt (visie, doelen). Daarna vul je in hoe AI daarin past. AI-succes ligt niet bij de technologie zelf, maar bij het vermogen van ons om ermee te werken. Emotionele intelligentie, veranderingsbereidheid en psychologische veiligheid zijn daarin belangrijk.
Stresstest
Bij de ontwikkeling van een strategie kan AI kritische vragen stellen: welke aannames liggen aan mijn huidige strategie ten grondslag en welke blinde vlekken kan ik over het hoofd zien? Een stresstekst kan daarin ook helpen. Een voorbeeld van een prompt (vraagstelling aan AI): “Hier is onze strategienotitie gericht op implementatie van AI. Geef 5 tegenargumenten waarom dit plan mogelijk niet werkt en hoe we die risico’s kunnen mitigeren.”
Welzijn
Hier een voorbeeld van een welzijnsorganisatie. De maatschappelijke druk op welzijnswerk groeit, mede door toenemende eenzaamheid, digitalisering, mentale gezondheidsproblemen en complexe multiproblematiek. Tegelijkertijd ervaren medewerkers hoge werkdruk en administratieve last. AI wordt overwogen als een ondersteunende technologie om: informatie sneller beschikbaar te maken voor cliënten en medewerkers, eerstelijns vragen op te vangen via een chatbot en administratieve processen te verlichten.
Visieverhaal
Een visieverhaal begint met een beschrijving van de maatschappelijke, organisatorische en ethische context van jouw welzijnsorganisatie. De promptvraag is dan: Welke specifieke maatschappelijke uitdagingen of interne knelpunten probeert jouw welzijnsorganisatie op te lossen, en waarom denk je dat AI hierbij kan helpen?
Dat werk je uit naar wie betrokken zijn en hoe AI deze relaties beïnvloedt. Denk aan relaties tussen cliënten, medewerkers, bestuur, overheid en technologie aanbieders. De promptvraag is dan: hoe verandert de inzet van AI de verhoudingen tussen professionals, cliënten en andere stakeholders in jouw organisatie? Welke risico’s of kansen ontstaan hierbij?
Dan vervolg je het specificeren van de mogelijke AI-toepassingen: voorspellende modellen, chatbots, besluitvormingsondersteuning, administratieve automatisering, etc. Denk ook aan alternatieven zonder technologie. De promptvraag: welke concrete AI-oplossingen overweeg je, en waarom zijn die passend voor jouw context? Zijn er ook niet-technologische alternatieven die overwogen moeten worden?
Je eindigt met een reflectie op de korte en lange termijn: hoe ontwikkelt deze AI-strategie zich over tijd? Wat zijn de gewenste uitkomsten, risico’s, en welke waarden moeten behouden blijven? De promptvraag: als je deze AI-toepassing invoert, hoe ziet het werk er dan over 2, 5 of 10 jaar uit? Welke scenario’s wil je vermijden of juist nastreven? Hoe borg je waarden zoals menselijke waardigheid, privacy en inclusie?
Literatuur
Woods, G. (2024). The AI-driven leader. Harnessing AI to make faster, smarter decisions. AI Thought Leadership
Woldendorp, H. , A. Jeninga en A. Eliens. (2025). Kun je me doorverbinden met ….mezelf? Een reisgids voor kinderen en volwassenen. Virtuoos