‘Connection is a strategic asset, not a soft skill.’ (Murthy)

Verbinding

verbindingIn ‘Kun je me doorverbinden’ hebben we laten zien dat verbinden essentieel is voor mensen. Veel mensen voelen zich eenzaam terwijl ze omringd zijn door anderen, omdat ze geen verbinding ervaren met zichzelf. Veel mensen ervaren daarnaast chronische eenzaamheid niet omdat ze niemand kennen, maar omdat er te weinig diepe, veilige verbindingen zijn. In een individualistische cultuur raken we losgezongen van het collectieve , wat leidt tot polarisatie, wantrouwen en vervreemding.

Zelfbewustzijn kun je stimuleren door vragen te stellen als: wanneer voel ik me het meest verbonden? En het minst? Wat heb ik de laatste tijd gemist in contact met anderen? Welke gewoonte versterkt mijn gevoel van verbondenheid?

Aanpak

Wat helpt allemaal. Korte sociale interacties kunnen welzijn verhogen: groet een collega bewust. Herhaal samenvattend wat iemand zegt en vraag bedoel je dit? Zorg dat er ruimte open blijft voor informeel contact. Het management geeft het goede voorbeeld in openheid, kwetsbaarheid en aandacht voor mensen. Medewerkers moeten zich vrij voelen om zichzelf te zijn, fouten toe te geven, vragen te stellen.

Rolinvulling

Verbondenheid ontstaat vaak tussen het werk door. We voelen ons verbonden als we ertoe doen en kunnen bijdragen. Dit betekent dat medewerkers inspraak hebben in beslissingen, bijvoorbeeld over hun werkmethodes. Te veel werk maakt mensen sociaal blind. Rust creëert ruimte voor contact. Zorg daarom voor duidelijke verwachtingen rond bereikbaarheid.

Meten

De werkomgeving kan data aanleveren over de mate van verbondenheid. Verbondenheid is subjectief en relationeel. Je meet dus ervaring, gedrag en perceptie, niet alleen output. Dat kan door regelmatige metingen (met 5–10 vragen) gericht op ervaren verbondenheid, vertrouwen, sociale steun, inclusie: ik voel me gewaardeerd door mijn collega’s, ik kan mezelf zijn in dit team etc.

Met Mentimeter kun je meten op een schaal van zeer verbonden tot helemaal niet verbonden. Participerende observatie helpt om vormen van samenwerking te zien. Veel organisaties werken met medewerkerstevredenheidsonderzoeken (MTO), verzuim- en verloopcijfers en exitgesprekken. Het is niet ingewikkeld daar vragen over verbondenheid aan toe te voegen (zoals hierboven), of je juist te richten op teams met veel uitval.

Literatuur

Murthy, V. (2023) Together: The Healing Power of Human Connection in a sometimes lonely world. Harper
Woldendorp, H., A. Jeninga en A. Eliens. (2025). Kun je me doorverbinden met …mezelf? Een reisgids voor kinderen en volwassene. Virtuoos