De ziektekosten die terug te voeren zijn op stressaandoeningen zijn de laatste jaren enorm toegenomen. In een aantal beroepen is wel 60% van het ziekteverzuim te wijten aan dit fenomeen!

Naast deze direct aanwijsbare kosten, zijn er ook nog de versluierde kosten die samenhangen met verlies aan productiviteit. Zelfs diefstal en vandalisme neemt toe bij oplopende stress binnen het bedrijf.

Ondanks het feit dat tegenwoordig de negatieve gevolgen van bovenmatige stress wijd en zijd bekend zijn, blijkt dat er binnen de onderneming toch nog te weinig aandacht aan besteed wordt.

Dat heeft natuurlijk voor een deel te maken met de bijna gebruikelijke ontkenning dat er überhaubt een probleem zou zijn, zoals dit plaatje zo treffend illustreert, maar er zijn volgens expert en schrijver van onder meer Stress, vriend & vijand Prof. Dr. Theo Kompernolle zeker acht goede redenen om toch maar vooral gestrest te blijven:

 1. Stress helpt je belangrijk te lijken.
  Ziet men er gestrest uit, dan geeft dat de indruk dat er hard gewerkt wordt en dat het wel belangrijk moet zijn.
 2. Stress helpt je om afstand te bewaren en intimiteit te vermijden.
  Samenwerken met een gestrest iemand is niet altijd een pretje.
 3. Stress helpt je verantwoordelijkheden vermijden.
  Bij een gestrest iemand laadt men het bordje niet verder vol. De grens is kennelijk al bereikt.
 4. Stress geeft je een kick.
  Stress is een goedkope drug. Je kunt jezelf op elk moment een dosis toedienen. Sommigen raken verslaafd aan hun eigen adrenaline en endorfines.
 5. Stress helpt je succes vermijden.
  Waarom het risico lopen "succesvol" te worden met al de verantwoordelijkheid daarbij, als gestrest blijven voldoende is om dat te verwezenlijken.
 6. Stress geeft je carte blanche om autoritair te managen.
  Een autoritaire stijl is toegestaan in crisisomstandigheden. Handhaaf die en rond commanderen is ok.
 7. Stress is een goed excuus om ongezond te leven.
  Van iemand die erg gestrest is wordt veel roken, eten en drinken zonder al te veel beweging sneller geaccepteerd.
 8. Stress is een goede reden om je beloftes niet na te komen.
  Verwaarlozing van familie en sociale contacten door een gestrest persoon is begrijpelijk.

In al deze gevallen wordt gesproken over langdurige negatieve stress, die de concentratie en aandacht vermindert en allerlei vervelende fysieke problemen met zich kan meebrengen zoals hoge bloeddruk, hyperventilatie, indigestie, vermoeidheid en lagere immuniteit.

Dit dient men natuurlijk te onderscheiden van een gezonde dosis stress, die kortdurend en positief is. Een dergelijke stress verhoogt de prestaties, zorgt voor grotere alertheid, concentratie en creativiteit. Positieve stress heeft ook geen nadelige fysieke gevolgen: integendeel!

Een bedrijf zal er dus goed aan doen een werkomgeving te creëren, waar voldoende uitdagingen zijn en waar iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Dat zorgt voor prikkels die een gezonde stress met daarbij behorende positieve effecten kunnen veroorzaken.

Het devies hier is dus maat weten te houden en ervoor zorgen dat iedereen bestand is tegen eventuele kortdurende stress. Hulpmiddelen hierbij zijn onder meer:

 • bevorderen van een gezonde levensstijl, eventueel met behulp van een externe specialist.
 • invoeren van management technieken als time management
 • bevorderen van teamwork
 • prettige werkomgeving
 • introductie van ontspanningsoefeningen
 • humor
 • uitjes
 • gezellig sociaal leven

Er wordt vaak wat lacherig gedaan over de moderne aanpak en getwijfeld over het nut van zoveel zorg en aandacht voor goede werkverhoudingen.

Dat lachen houdt snel op als men de bevindingen van vele onderzoekingen vertaalt naar de verlies&winstrekening van het bedrijf.

Volgens zeer conservatieve schattingen kan adequaat stress management zomaar een verbetering van 25% van de winst betekenen.

Stel je daarom regelmatig de vraag of er zich vaak situaties in het bedrijf voordoen, die jouw capaciteiten of die van het personeel te boven gaan, terwijl de hantering van deze situaties belangrijke gevolgen heeft.

Zulke situaties zijn de veroorzakers van langdurige negatieve stress en dat is niet alleen onaangenaam, maar kan ook bijzonder kostbaar uitpakken voor het bedrijf.

(Google auteur)

 
Categorie Organisatie Advies