Japanse ETF's nikkei.3jpgDe Japanse Nikkei doet het geweldig dit jaar. Vanaf het begin van dit jaar is de Nikkei al 45% gestegen. Voor een groot deel is dit toe te schrijven aan de dalende yen, maar als we daarvoor corrigeren blijft er nog steeds een imposante 25% winst over. Dit lijkt prachtig, maar vergeet niet dat de Japanse index eind vorige eeuw veel hoger stond. De Nikkei noteerde op december 1989 op 38.957,44, 24 jaar geleden dus. Op 9 maart 2009 werd het laagste punt bereikt, 7054.98.

 

De Japanse index maakte eind jaren ’80 een enorme spike gevolgd door een even steile daling begin jaren ’90. De zeepbel op de Japanse huizenmarkt spatte begin jaren ’90 uiteen. Men verloor het vertrouwen in de financiële sector en banken moesten overeind worden gehouden met publieke middelen. Komt u dit bekend voor? Tot zover lijkt het inderdaad op de huidige crisis. Door de rente te verlagen probeerde de Japanse overheid de economie weer aan de gang te krijgen maar een sluipende deflatie zorgde ervoor dat er een soort zombie-economie ontstond: weinig tot geen groei en uitstel van consumptie. Toen eind 2005 eindelijk het einde van deze vastgoedcrisis in zicht leek kon Japan twee jaar later alweer aanpikken bij de huidige crisis.

 

Sinds het (hernieuwde) aantreden van de huidige president Abe lijkt echter de weg naar boven weer ingezet. Abe heeft met zijn herstelplan, genaamd Abenomics, drie speerpunten:

  • drastische monetaire geldverruiming
  • fiscale stimuleringsmaatregelen
  • structurele hervormingen om groei aan te wakkeren

De goedkope yen heeft er in inmiddels voor gezorgd dat de Japanse investeringen in het overige deel van  Azie met 22% zijn gestegen. Daarnaast loopt de export flink op en dat is goed voor de winstgevendheid van het Japanse bedrijfsleven. Hoewel de losse politiek van Abe risico’s met zich mee brengt, lijkt het er toch op dat voorlopig de handjes op elkaar kunnen. Voor de lange termijn is Japan echter sterk afhankelijk van de groei van de  internationale handel. Daarnaast ligt er het gevaar van het uit de hand lopen van de inflatie. 2 a 3% is perfect maar als het doorschiet loopt men kans op een heel ander horrorscenario.

De kansen voor Japan voor de korte en middellange termijn worden gedreven door een aantal factoren:

Groei export

Het Japanse bedrijfsleven profiteert volop van de goedkope yen. Doordat de export toeneemt, neemt de winstgevendheid toe. Voor buitenlandse investeerders geldt wel dat er gerapporteerd wordt in yens, waardoor de winst omgerekend naar euro’s natuurlijk ook minder zal zijn. Doordat de Japanse multinationals zo goed verdienen neemt de kans op share-buybacks, eigen aandeleninkoop toe. Door de lage rente kunnen bedrijven immers weinig tot niets met hun overtollige cash zodat het inkopen van eigen aandelen een aantrekkelijk alternatief is.

Losse monetaire politiek

De losse monetaire politiek die Japan momenteel hanteert zal zeker nog enkele jaren voortduren. Ook dat is een steun in de rug van de aandelenmarkt. De BOJ, Bank of Japan, koopt niet alleen staatsobligaties op maar vergrijpt zich ook aan vastgoed- en aandelenETF’s! Dit legt een behoorlijk bodempje onder de markt. Goed beschouwd zijn de Japanners agressiever in hun stimuleringsmaatregelen dan de Amerikanen.

Vertrouwen in herstel binnenlandse markt.

De Japannerszijn al twintig jaar gewend aan lagere prijzen. Minister-President Abe heeft met zijn agressieve politiek de bevolking klaargemaakt voor inflatie. Als de bevolking Abe het vertrouwen geeft en inderdaad ophoudt met oppotten en gaat consumeren, zal de binnenlandse markt ook sterk kunnen herstellen. Wel moeten we rekening houden met het feit dat Japan veel van zijn energie moet importeren waardoor, de yen is immers erg goedkoop, de kosten van levensonderhoud voor de Japanners behoorlijk kunnen oplopen.

Wat zijn de beste Japan-ETF’s?

Wie wil profiteren van een eventuele verdere stijging van de Japanse Nikkei 225 kan dat het beste doen via een beursgenoteerde indexvolger, ook wel ETF genaamd. Een ETF volgt de onderliggende index exact waardoor de rendementen, afgezien van de (lage) kosten, gelijk op lopen met die index. Wie dus de Nikkei wil volgen kan kiezen uit een aantal ETFs.

De twee grootste Japanse ETF’s zijn:

EWJ iShares MSCI Japan Index Fund               : $12.1 miljard AUM (belegd vermogen)

DXJ WisdomTree Japan Hedged Equity Fund     :$10.4 miljard AUM

De kosten voor deze ETF’s bedragen rond de 0.5%.

 
Categorie Financieel Advies