Crowdfunding verdient een plek in uw portefeuille

 

U hebt er vast wel eens van gehoord. Crowdfunding. Het financieren van een bedrijf, restaurant, of kunstuiting door de crowd, de massa dus. De crowdfunders van het eerste uur ondersteunden vooral artiesten en kunstenaars die bijvoorbeeld bezig waren met het maken van een nieuwe cd of kunstwerk. Ondertussen is crowdfunding geëvolueerd tot een nieuwe vorm van financiering waar door steeds meer serieuze bedrijven en beleggers gebruik van wordt gemaakt.

Zelf investering uitkiezen

Vanuit de invalshoek van de belegger bekeken zijn er een aantal interessante aspecten aan crowdfunding. Ten eerste maakt kan de belegger zelf zijn investering uitkiezen. Wanneer een restaurant in de buurt, een bedrijf dat u kent en vertrouwt of een ander sympathiek project geld nodig heeft om wat voor reden dan ook, kunt u de helpende hand toesteken en de ondernemer in staat stellen zijn bedrijf te runnen.

Risico en rendement gaan hand in hand

Daarnaast ligt het rendement op een dergelijke lening over het algemeen vrij hoog. Rentes van 7 a 9% zijn geen uitzondering. De hoge rentes zijn wel een weerspiegeling van het risico wat u loopt. De geldvragers kunnen (of willen) meestal niet terecht bij een bank:23756492_s crowdfunding

  • De bank vindt het risico te groot
  • De bank heeft al genoeg geld in het bedrijf zitten
  • De bank wil niet meer in een bepaalde sector investeren
  • De doorlooptijd bij een bank is te lang
  • De bank is haar uitstaande leningen juist aan het terugbrengen

Banken willen best geld uitlenen, maar tegelijkertijd hun risico zoveel mogelijk beperken. Dat vertaalt zich vooral in het vragen van onderpand. Wanneer de ondernemer geen onderpand (meer) kan geven, is het gedwongen een hogere rente te bieden om de investeerder toch over de streep te trekken.

Goed vergelijkbaar

Op de crowdfundingplatforms kunt u het aanbod van geldvragers eenvoudig vergelijken. De kredietrating die er door Graydon aangehangen wordt geeft u een beter inzicht in de kredietwaardigheid van de geldlener. Dit is niet zaligmakend, maar geeft wel een betere indicatie. De risico’s zijn te groot om een groot gedeelte van uw beleggingsportefeuille hierin te investeren maar wanneer u een paar procent hiervoor gebruikt kunt u op de crowdfundingmarkt aardig uit de voeten. Veel projecten worden ‘gefund’ met deelbedragen van €100 tot €1000 en op deze manier kunt u heel wat ondernemers de helpende hand toesteken, en en passant een aardig rendement maken.

 

Enkele vooraanstaande crowdfundingplatforms in Nederland zijn:

www.geldvoorelkaar.nl

www.symbid.nl

www.fundyd.nl

www.wekomenerwel.nl

www.kapitaalopmaat.nl

 

Wilt u meer weten over crowdfunding? Of bent u geïnteresseerd in andere vormen van beleggen? Neem dan contact op via deze website. Ook kunt u het gratis E-book “Beleggen doe je zo” downloaden via de daarvoor bestemde button.

 
Categorie Financieel Advies