De beurs is momenteel niet omhoog of omlaag te krijgen. De trading range vernauwt zich en dat duidt er op dat er een grotere beweging aan zit te komen. Gezien de relatieve rust in aandelen- en obligatieland zou je denken dat die beweging omhoog is. De problemen van de afgelopen jaren zoals de Spaanse en Italiaanse rentes, lijken als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Maar gek genoeg horen we niets over verregaande bezuinigingen in de knoflooklanden, of betere economische omstandigheden. Het is het geld van de centrale banken wat ons in de waan laat dat alles dik in orde is.

Aandelen: bedrijfsleven is gezond

Het bedrijfsleven staat er goed voor. Toch is het hoge aantal winstwaarschuwingen een teken aan de wand De beurs staat kunstmatig hoog. Zowel de Japanners als de Amerikanen pompen nog steeds miljarden dollars en yens in de financiële markten. Bedrijven doen het goed, maar hebben moeite aan te haken bij de hoge verwachtingen die bij de opgejaagde koers hoort. Een afstraffing zoals DSM is overkomen kan dan het gevolg zijn. Aandelen doen het goed en zijn ook een aantrekkelijke belegging, maar een goede spreiding is noodzakelijk om bloopers als met DSM te ontlopen.

Belegger heeft te hooggespannen verwachtingen

Het gevaar van een correctie zou dus kunnen komen van te hooggespannen verwachtingen voor de bedrijven, maar nu we al veel cijfers hebben gezien is de impact daarvan op de beurs niet noemenswaardig te noemen. In Nederland bijvoorbeeld vielen de cijfers van Ahold, Koninklijke Olie en DSM zwaar tegen, maar zowel Ahold als Koninklijke Olie hebben nauwelijks een veer gelaten. Unilever en ASML vielen mee en boekten flinke koerswinsten.

Beurscorrectie uit andere hoek

Nee, een correctie zou weleens uit een heel andere hoek kunnen komen. China bijvoorbeeld. De Chinezen gaan hun eigen gang en hebben met hun forse groei de wereldeconomie op de been geholpen toen bij ons in het Westen de banken implodeerden. Maar de Chinezen hebben zo hun eigen problemen, en ons probleem is dat we daar te weinig van weten. In december afgelopen jaar sloot de Chinese beurs negen dagen op rij lager. Dat is op de Westerse beurzen goeddeels genegeerd. De interbancaire rente (rente die banken aan elkaar rekenen als ze geld van elkaar lenen) schoot omhoog. Daar is de financiële crisis hier ook mee begonnen. Als straks de Chinese groei, waar onze multinationals inmiddels aan verslaafd zijn, gaat tegenvallen, kunnen de Chinese banken in grote problemen komen. Uiteindelijk zou de Chinese centrale bank dan dezelfde weg moeten bewandelen als de Amerikanen en Japanners: flink geld bijdrukken om het kaartenhuis in stand te houden.

Maatregelen goed gewerkt

Eerlijk is eerlijk, tot nu toe hebben die maatregelen van de Westerse centrale banken goed gewerkt. De angst voor een ineenstorting van het monetaire systeem is totaal verdwenen, de beurzen staan er prachtig bij en de rentes voor de met schulden overladen overheden zijn lager dan ooit. Maar de schulden bestaan nog steeds bij overheid en consumenten waardoor er een rem op de bestedingen zit de komende jaren. Het zou een ramp zijn als China straks de zelfde weg moet bewandelen.

Want zij hebben geen verre handelspartner die hen uit het slop trekt.

 
Categorie Financieel Advies