I Human, 2084: De rol van mens en robot in 2084

25133018_s kantoorautomatiseringOp 9 april 2014 was de robot een item in een actualiteitenrubriek. De robot kan steeds meer taken van de mens overnemen. Begon het met geestdodend werk (het aandraaien van moertjes en boutjes), nu kunnen robots op beperkte schaal al communiceren met mensen en dus bijvoorbeeld zorgtaken of callcenter taken overnemen.

Wat moeten we daarmee?

Gelukkig zag ik robots van de trap vallen. Dat stelt mij een klein beetje gerust. Ik heb morgen mijn baan nog! Maar duidelijk is wel, dat een robot over een paar jaar beter trappen kan lopen dan ik. Heb ik dan mijn baan nog? ("Ik denk het niet, Job!, hoor ik mensen nu denken ?). Deskundigen van de Massachusetts Institute of Technology maken zich zorgen over de ontwikkelingen. Tot nu toe was het steeds zo dat automatisering werkgelegenheid opleverde. Zij verwachten echter dat dat gaat veranderen: door automatisering komen mensen langs de kant te staan. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Is iedereen in 2084 nog in staat om in zijn inkomen te voorzien?

De drie wetten der Humanica

Als robots ook een plek gaan innemen in politiek en bestuur (ze zijn immers veel slimmer), dan zullen robots de door Isaac Asimov bedachte drie wetten der robotica, misschien als volgt gaan herschrijven:

  1. Een mens mag een robot geen letsel toebrengen, noch laten overkomen.
  2. Een mens moet door robots gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet.
  3. Een mens moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet.

2084

Als je dan zit te dromen, dan zijn er natuurlijk ook positieve kanten. Hoe zou ik in 2084 mijn geld kunnen verdienen? Echt werken hoef je dan niet meer. We hebben altijd en overal razendsnelle internet. Ik zit onder een boom. Ik zie het voor me, dat er een beurs is waarop robots genoteerd staan. Je kunt dan een aandeel kopen in bepaalde robots. Robots die het best performen, leveren dan uiteraard ook het hoogste rendement op. Dat rendement wordt dan weer uitgekeerd in Bitcoins. Ik laat robots het werk doen!

Kantoorautomatisering Anno nu

Aangezien mijn rol in 2014 is om mensen slimmer en beter met software inzake kantoorautomatisering om te laten gaan, ga ik daar voorlopig nog even mee door. Dat betekent dat ik zakelijke gebruikers niet alleen maar trucjes leer. Trucjes zijn geïsoleerde handigheidjes; je mist the big picture.

De inzet bij alle workshop is ook het vergroten van het inzicht in programma's. Als je weet hoe Bill Gates heeft gedacht bij de ontwikkeling van Word, dan heb je daar veel aan wanneer je met Excel werkt en andersom. Dan snap je ook dat sommige dingen anders werken.

Door inzicht te hebben in de programma's neemt je zelfredzaamheid en dus je zelfstandigheid en zelfvertrouwen toe. Dat betekent dat je producten en diensten sneller en van een hogere kwaliteit kunt opleveren. Je toegevoegde waarde voor de klant én voor je werkgever nemen daardoor toe. Dus door mensen slimmer en beter te laten werken, werken organisaties slimmer en beter. Zo versterkt de organisatie zijn (concurrentie)positie op de markt.

Mijn rol in 2084 zal zijn, om mensen slimmer en beter het hoogste rendement uit robots te laten halen. Lees dan ook mijn blog voor een update van de situatie.

Zie voor blogs over robots:
Robots komen steeds meer op stoom
Digitale obers positief getest!

 
Categorie Organisatie Advies