5 Tips voor lange termijn beleggers

Beurzen staan voor ons gevoel hoog, maar is dat ook zo? Wie vermogen wil opbouwen voor later zal zichzelf bloot moeten stellen aan de aandelenbeurs, zoveel wil de ECB ons wel duidelijk maken. De spaarrente staat bijna op nul en de economie wordt blijvend ondersteund. Hier profiteren aandelen van, aan de ene kant door een grotere inflow van geld, aan de andere kant via de winsten van het bedrijfsleven. Toch loeren er altijd gevaren en daarom doen lange termijn beleggers er goed aan een aantal basisregels in acht te nemen.

1 Bepaal een goede asset-allocatie

Spreek van tevoren een goede verhouding af tussen de verschillende vermogenscategorieën waarin u wilt beleggen. Vastgoed, obligaties, aandelen of vastrentend: wordt niet te zenuwachtig als de koersen toevallig even tegen zitten. Verander niet te snel. Veranderen kost sowieso geld en wordt vaak ingegeven door de waan van de dag. Wie goed nagedacht heeft over het verdelen van zijn beleggingen mag daar ook op vertrouwen.

2 Leg niet al uw eieren in een mandje

Een brede spreiding van uw beleggingen is essentieel voor het rendement op lange termijn. Ongelukken kunnen altijd gebeuren, er zitten altijd individuele bedrijven tussen waar fraude is gepleegd, een slecht management zit of waar de markt opeens tegenzit. Om dit soort akkefietjes te voorkomen kunt u het beste gewoon beleggen in de totale beurs. Volg een degelijke index die gebaseerd is op sterke dividendaandelen. Ga niet op zoek naar dat ene pareltje, maar vis met een schepnet. Dan zit die parel er ook zeker bij.

3 Volg geen goeroes

Het is heel verleidelijk om uw geld te laten beheren door een ‘kenner’ die u precies weet te vertellen waarin u moet beleggen. Ze schermen met prachtige rendementen en inderdaad, als u die rendementen in de toekomst ook zou maken zijn de bijkomende kosten te verwaarlozen. Maar het probleem is vaak dat die rendementen niet duurzaam zijn. En dan zijn 2% kosten, en een performance fee van 20-25% een behoorlijke aanslag op uw vermogen. Vindt u de ideeën toch interessant, kies dan gewoon een goedkope ETF die hetzelfde doet. De ETF-industrie is inmiddels zo volwassen dat voor elk beleggingsidee, of het nou goud, goudmijnen, tarwe of Chinese aandelen is, wel een ETF te vinden is.Hängematte unter Palmen am Strand

4 Laat u goed adviseren

Door het provisieverbod wordt voor veel beleggers ineens inzichtelijk hoeveel geld zij de afgelopen decennia aan hun vermogensadviseurs (lees: banken) hebben betaald. Nu de banken een factuur moeten sturen voor het advieswerk is het voor velen verleidelijk om te besparen op deze kosten en zelf aan de slag te gaan. Doe dat echter niet! Een goed adviseur is zijn geld dubbel en dwars waard. Laat u goed voorlichten over de verschillende vermogenscategorieën, het marktrisico en de kostenstructuur van hetgeen waarin u wilt beleggen. Wanneer een goed basis is gelegd hebt u daar later veel plezier van.

5 Let dus op de kosten

De kosten zijn essentieel. Het verschil tussen een aandelenfonds met 1.5% kosten en een ETF met 0.5% kosten is over 30 jaar gezien enorm. Wie 100.000 euro belegt, met een rendement van 7% en 1.5% aan kosten heeft over 30 jaar een bedrag van 440.000 euro. Belegt u in een goedkope ETF tegen 0.5% kosten, dan heeft u na 30 jaar meer dan 620.000 euro.

Het vreemde is dat kosten worden berekend als percentage van uw eigen vermogen. Wanneer uw adviseur 1.5% aan kosten berekent, en hij maakt voor u een rendement van 7%, dan betaalt u eigenlijk 21% kosten over uw gemaakte rendement. Dat ziet er opeens heel anders uit!

De belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle langetermijnbelegging zijn dan ook, spreiding, lage kosten en geen gekkigheid.

 
 
Categorie Financieel Advies