Deflatie wordt misbruikt voor lage rente

 

De ECB (Europese Centrale Bank) bij monde van haar president Mario Draghi, een oud Goldman Sachs-bankier, heeft het almaar over de angst voor deflatie.  Draghi dreigt met steeds forsere maatregelen om de inflatie aan te wakkeren.

Terwijl in de Verenigde Staten de stimuleringsafbouw in volle gang is, de banengroei goed op gang komt (afgelopen maand kwamen er 288.000 nieuwe banen bij) en ook de inflatie weer op peil is, blijft de ECB maar hameren op het gevaar van deflatie. In de meeste vorige crises kwam het herstel vanuit de Verenigde Staten, waarna Europa later volgde. Het lijkt er dan ook op dat er andere motieven ten grondslag liggen aan de dreigende taal van de ECB.

Het gevaar van deflatie wordt door bijna alle economen herkend. Wanneer goederen en diensten goedkoper worden, gaan consumenten hun aankoop uitstellen. Gevolg is dat de economie tot stilstand komt. Dat is een horrorscenario nu de Europese economie net wat aan het aantrekken is. Om dit te voorkomen houdt de ECB de rente laag en wil het straks extra gaan stimuleren.

Andere motieven

Althans, dat is wat zij zegt. De echte reden voor de lage rente is waarschijnlijk een andere. En dat is de verslaving aan de lage rente. Veel Westerse overheden hebben inmiddels flinke bezuinigingen doorgevoerd, maar genieten nu al jaren  extreem lage financieringslasten. Wanneer de rentes weer richting de normale niveaus gaan zal er nog veel meer bezuinigd moeten worden en ook dat is een horrorscenario. Het volk zal nieuwe bezuinigingsronden niet zo maar accepteren en sociale onrust is dan het gevolg.

Naast de overheden plukken ook de banken de voordelen van de lage rente.  Doordat zij goedkoop geld kunnen aantrekken van de ECB kan er de  komende jaren flink verdiend worden op goedlopende uitstaande leningen. Hiermee kunnen de banken de kosten dekken die nog steeds voortkomen uit de portefeuille slechte leningen, de wanbetalingen en de afschrijvingen op onrendabele beleggingen.

Uiteindelijk is inflatie de oplossing voor de enorme schuldenberg waar de wereld onder lijdt. Het voorstel om een massale afschrijving te doen op de schulden wordt angstvallig buiten de deur gehouden. Voor nu is het: komt tijd, komt raad. De rust op de financiële markten is dan ook slechts schijn: er wordt voortgemodderd op de bestaande weg, wachtend op betere tijden.

De ECB doet intussen wat de regeringen allang hadden moeten doen: voorwaarden scheppen om de komende jaren goed door te komen en tot een echte oplossing te komen. Deflatieangst wordt misbruikt als argument om de rente laag te houden terwijl het eigenlijk andersom is. De rente moet koste wat kost laag worden gehouden, en de lage inflatie wordt daar als camouflage voor gebruikt.

Stilte voor de storm

Wat kan de gewone man daarmee? Houd er rekening mee dat de rente nog wel even laag blijft, met alle gevolgen van dien. Voor mensen die geld over hebben wordt het steeds moeilijker om dat rendabel te maken. De rust op de financiële markten is prachtig. Maar het kan ook een stilte voor de storm zijn. Zorg dus dat u altijd een gedeelte liquiditeit overhebt als belegger en wees niet overbelegd.

 
 
Categorie Financieel Advies