Beleggen is niet altijd even gemakkelijk.

5934935_s beleggersDe beurs vliegt soms alle kanten op, door geopolitieke, macro-economische of bedrijfsspecifieke factoren en ondertussen moet u maar uitvinden wat de juiste waarde van een aandeel is. De ene hype volgt de andere op en op het moment dat u net overtuigd bent van de waarde van een bepaald aandeel, zakt het alweer als een plumpudding in elkaar. De menselijke psyche is ondoorgrondelijk, toch zult u weerstand moeten bieden aan instinctieve impulsieve handelingen die in u opkomen als u een bepaald aandeel volgt. Hier zijn 5 valkuilen die u moet zien te vermijden.

 1. Te mooi om waar te zijn

  Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn. In de Verenigde Staten zeggen ze: if it looks like a duck, it quacks like a duck and walks like a duck, it probably is a duck. Rendementen van 20% of meer, beloofd door allerlei beursgoeroes zijn inderdaad best te behalen, maar alleen met inbegrip van het bijbehorende risico. Dat houdt in dat, wanneer het even tegenzit, de verliezen navenant zijn. Best als u ze wilt volgen, maar houd altijd in het achterhoofd dat rendement NOOIT zonder risico gaat.

 2. Beursgoeroes die van hun mening hun verdienmodel hebben gemaakt

  Pas op voor beursgoeroes die van hun mening hun verdienmodel hebben gemaakt. U kent ze wel, die mensen die u willen overhalen vooral in grondstoffen, China of teakhout te investeren. Vaak zit er ook nog een behoorlijke kostenpost aan vast, van 2% plus een 20% performance fee. Het probleem is niet dat deze mensen geen gelijk hebben, want vaak is het idee van origine goed. Het probleem zit hem bij het uitstappen. U zult van hen nooit horen wanneer u moet overstappen op iets anders, omdat dat simpelweg, en letterlijk, niet in hun kraam te pas komt. Volgt u een adviseur, neem dan een onafhankelijke, die niet gebonden is aan zijn eigen ideeën.

 3. Teveel lokaal beleggen

  Een fout die veel Nederlandse beleggers helaas gemaakt hebben is dat zij teveel in de eigen, Nederlandse fondsen belegd hebben. Recentelijk zijn er weer initiatieven opgestart een meer eigen, Hollandse AEX te verkrijgen, en dat is feitelijk nogal ridicuul. Wie gespreid, en minder risicovol wil beleggen, doet er goed aan over de grenzen te kijken en een keuze te maken uit in ieder geval Europese, en misschien zelfs wereldwijde topaandelen in plaats van te blijven hangen aan de kleinere small cap bedrijven in Nederland. De huidige crisis heeft ons geleerd dat het voor de kleinere MKB-bedrijven veel lastiger is om uit de crisis te geraken dan voor de grote multinationals.

 4. Steeds maar weer de winnaars kopen

  In een onderzoek van Vanguard, een van de grootste uitgevers van ETF’s wereldwijd, kwam naar voren dat het beter is om de buy-and-hold strategie vast te houden, dan om jaarlijks over te stappen naar fondsen/aandelen die een sterke performance achter de rug hebben. Hoe verleidelijk ook, resultaten uit het verleden zeggen niets over resultaten in de toekomst. Deze regel is een cliché, maar het vervelende van clichés is dat ze over het algemeen waar zijn. Hier kunt u het onderzoek vinden.

 5. Te weinig geduld

  Wanneer u goed nagedacht hebt over een strategie, en een weloverwogen beslissing heeft genomen, kan het zijn dat het in eerste instantie niet meteen de goede kant opgaat met uw investering. De beurs schommelt nu eenmaal altijd, en gaat nooit in een rechte lijn omhoog. Wordt niet te zenuwachtig als dit gebeurt, heb geduld en geef uw aanpak een kans. Na verloop van tijd kunt u beter beoordelen of het een goede keuze was of niet.

 
Categorie Financieel Advies