Het rekeningschema een goede basis

Het rekeningschema is een reeks met grootboekrekeningen. Je verwerkt de uitgaven en inkomsten door deze te boeken op de juiste grootboekrekening. Hiermee kun je straks de administratie gemakkelijk invullen en er de juiste informatie uit halen. Je krijgt inzicht hoe je er financieel voor staat en niet geheel onbelangrijk: deze informatie vormt ook de basis voor je belastingaangiften en jaarrekening.

het rekeningschema = de graadmeter

Het rekeningschema = de graadmeter

Hoe richt je het rekeningschema in?

De grootboekrekeningen zijn in de basis te verdelen in balansrekeningen en resultatenrekeningen.

Voorbeelden balansrekeningen:

 • gebouwen
 • inventaris
 • machines
 • eigen vermogen
 • leningen
 • bank
 • debiteuren
 • crediteuren
 • kas.

Voorbeelden resultatenrekeningen:

 • inkoop
 • verkoop
 • salarissen
 • reiskosten
 • kantoorkosten
 • rente.

Iedere grootboekrekening krijgt een uniek rekeningnummer. Ook is het rekeningschema onder te verdelen in rubrieken.  Per onderneming zal de verdere invulling van het rekeningschema verschillen. De één levert diensten, de ander levert producten enzovoort, enzovoort.  Nu denk je: "Moet ik mijzelf hier écht mee bezighouden?" Nee, gelukkig kun je gewoon beginnen met boekhouden bij Yoursminc.

Yoursminc heeft de invulling aan de boekhouding al gegeven. Iedere ondernemer kan uit de voeten met het standaard rekeningschema. Wil je toch zaken wijzigen of toevoegen dan kun je dat heel gemakkelijk zelf. Maar let op: wees niet te enthousiast met toevoegen van grootboekrekeningen. Vaak kun je de kosten of inkomsten gewoon kwijt op de juiste rekening. Wanneer je teveel specificeert raak je het overzicht kwijt en bestaat de kans op fouten.

Probeer het nu en begin met boekhouden: http://www.yoursminc.nl/

Heb je vragen? Het team van Yoursminc staat voor je klaar!

 
 
 
Verwante publicaties: