Wij lezen in rapporten van pensioenadviseurs (die willen bezuinigen op het pensioen van de werknemers, want dit is een fijne boodschap voor werkgevers) en sommige pensioenuitvoerders (die liever geen middelloon doen of niet kunnen) dat middelloon steeds minder voorkomt en dat het normaal is dat “we” van middelloon naar beschikbare premie gaan. Maar wat blijkt uit de cijfers? Middelloonpensioen is nog steeds de meest voorkomende pensioenregeling.

Weliswaar loopt het percentage middelloonpensioen bij verzekeraars ietsje terug (want hierop maken zij gewoon minder winst dus verkopen zij dit liever niet) blijkt uit de roze balkjes bij verzekerde regelingen plus bij pensioenfondsen dat middelloonpensioen dominant aanwezig is in Nederland. Meer dan 75% van de (10 miljoen) werknemers heeft een middelloonpensioen.

Het is een goede zaak als een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging die geconfronteerd wordt met het verzoek van de werkgever om de pensioenen van de werknemers te veranderen zich laten bijstaan door een gespecialiseerd pensioenadviseur die door de info van de adviseur van de werkgever heen kan prikken. Ondernemingsraden hebben hier ook gewoon recht op.
 

 
 
 
 
 
Verwante publicaties:

 
 
 
Categorie Financieel Advies