Het was op een festival. Ik zag een vrouw langslopen, en meteen wist ik weer wie zij was; de moeder van een fluitleerling van 12 jaar geleden. Een kort sprintje, en ik klopte haar op de schouder. 'Hee wat leuk om je te zien, hoe gaat het?' Ze wist niet meer precies wie ik was.. maar na wat over en weer praten viel het kwartje. 'Jaa… wat leuk. Ik herken je aan je enthousiasme!. Je bent nog even enthousiast als toen'.

Enthousiasme…wat is dat eigenlijk? Het woord plakt al aan me zolang ik me kan herinneren. Vroeger dacht ik altijd dat mensen dat woord gebruikten om me niet als serieus te hoeven aanmerken. Alsof enthousiasme iets ondoordachts is, iets oppervlakkigs. Beetje vrolijk zijn zonder inhoud.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik begreep dat deze eigenschap iets zegt over je drive, over de manier waarop je mensen meekrijgt, hoe je dingen naar je toetrekt en hoeveel je ermee kunt bereiken, mits het oprecht is en uit je hart komt.

Enthousiasme is een enorm belangrijke tool. Zonder enthousiasme slaan dingen die je wilt uitdragen dood.

Uit de praktijk..

Afgelopen maand gaf ik een muziektraining aan 60 ambtenaren van de gemeente Nijmegen. Afdeling sport, recreatie en beheer. Grotendeels mannen vanaf 50 jaar, die nog nooit samen muziek hadden gemaakt. Met grote scepsis hoorde ze mijn inleiding aan,  het idee dat ze muziek gingen maken was nogal ongemakkelijk, en dan druk ik me zwak uit :-) . Dit was de korte recensie van de gemeente nadien:
'Het was een hele leuke ochtend! Iedereen was enthousiast, deed goed mee en bovenal was het een gezellige activiteit met een mooie boodschap. Jeannette deed het erg leuk en informeel. Een aanrader dus'
 
verandering

 

Praktijkvoorbeeld 2: als bestuurslid van een vereniging muziekdocenten.

Enige tijd geleden werd ik bestuurslid van deze club, omdat ik al jaren rondloop met ideeën over de toekomst van muziekonderwijs. Er zijn 40 leden. Een mede bestuurder en ik namen ieder 20 ervan en belden een rondje om te polsen hoe er werd gedacht over een nieuw plan. De uitkomst was als volgt; Zijn 20 leden waren allemaal negatief. Mijn 20 leden allemaal positief! Huh? Hoe kan dat?
Je snap het wel…. door mijn enthousiasme ging iedereen mee in mijn verhaal. Een deel van de overige 20 die ik sprak op bovengenoemd festival ging alsnog om toen het ter sprake kwam. Uitkomst; per september aanstaande gaat onze vereniging er een hele gemeente bijnemen die muzieklessen van ons afnemen. Grote groei, grote verandering, door iedereen gedragen.

Geen verandering zonder enthousiasme. Punt. 

 
interne samenwerking

 

 
 
 
Verwante publicaties:

 
Categorie Organisatie Advies