“Even” uw bedrijf verkopen? Dat bestaat niet!

CFO_John van de Pol- CFO CapabelDoor John van de Pol

Uw bedrijf verkopen is een traject dat vaak jaren kan duren. Als u tenminste een goede prijs voor uw onderneming wilt. Vaak beginnen ondernemers pas met nadenken over hun bedrijfsopvolging als ze geen lol meer hebben in het ondernemen. Of als ze het tijd vinden voor iets anders. Dit leidt vaak tot verkeerde beslissingen en een onhandige aanpak.

John van de Pol, partner van CFO Capabel, heeft vaak te maken met bedrijfsopvolging en bedrijfsverkoop. Hij zette de 5 grootste valkuilen, waar u als ondernemer vooral niet in moet stappen, voor u op een rijtje.

Valkuil 1. Bedrijf in de verkoop? Leun lekker achterover.

Dus u denkt dat u het goed geregeld hebt? Bedrijf in de etalage en daarna lekker achterover leunen in afwachting van een koper. Zo werkt het helaas niet: om uw potentiële kopers waar voor hun geld te bieden moeten de zaken gewoon doorgaan: dingen regelen, oplossingen vinden, besluiten nemen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen en alert te blijven op verbetermogelijkheden. Dan krijgt u gegarandeerd een hogere prijs voor uw bedrijf dan wanneer u rustig afwacht.

Valkuil 2. Financiën? Dat zoekt de koper maar uit

Cashflow-overzichten en goede resultaatprognoses aanleveren bij de potentiële kopers? U gooit gewoon de hele boekhouding over de schutting en dan maakt de geïnteresseerde partij zelf maar een inschatting.
Juist bij het verkopen van uw bedrijf is het belangrijk dat uw financiële en fiscale zaken goed geregeld. Dat u potentiële kopers direct kunt vertellen welke fiscale zaken er lopen. Of ze zijn opgelost. Hoe de balans en de winstgevendheid zich kunnen ontwikkelen na overname. Anders heeft dit een nadelig effect op uw verkoopwaarde. Zorg daarom dat uw prognoses duidelijk en betrouwbaar zijn.

Valkuil 3. Niet meer investeren in producten en klanten

Als u straks uw bedrijf hebt verkocht, gaat de koper zeer waarschijnlijk zijn eigen visie op uw producten en klanten loslaten. Waarom zou u er dan nu nog tijd en moeite in steken om ze concurrerend te houden? Om de marge goed te houden? En om bij klachten telkens naar uw klant terug te gaan met weer een nieuwe oplossing? Ook al staat uw bedrijf in de verkoop, toch blijft het belangrijk dat de zaken gewoon doorgaan. Dan krijgt u straks een mooie prijs voor uw bedrijf. En uw koper een veelbelovend portfolio en een prachtige klantendatabase.

 Valkuil 4. We verhogen de aandelenprijzen

Wat is er makkelijker dan de kosten van uw problematiek te verrekenen in de verkoopprijs. Gewoon de aandelenprijzen verhogen. Geen probleem als u de enige aandeelhouder bent, dan besluit u dat helemaal zelf. Heeft het bedrijf meerdere aandeelhouders? Wie helpt u dan om verstandige keuzes te maken zonder dat de betrokkenen elkaar in de haren vliegen?

Valkuil 5. Kijken = kopen

Top, de eerste kijker meldt zich! Dat scheelt weer een hoop zoeken. Opgewekt stopt u alle verkoopinspanningen.
Maar helaas, u komt er niet uit met de potentiële koper en deze haakt af. Wat spijtig dat u nu weer opnieuw moet beginnen. Uit frustratie verkoopt u uw bedrijf dan maar tegen een bodemprijs aan de eerste de beste bieder.

Werken aan de verkoopwaarde van uw bedrijf: begin op tijd

De komende vijf jaar worden alleen al in Nederland meer dan 70.000 ondernemingen (bijna 10% van alle Nederlandse bedrijven!) aan familie of derden verkocht. Per jaar dus zo’n 15.000. Dit aantal zal onder invloed van de vergrijzing nog verder stijgen, aangezien 35% van de ondernemers 50 jaar of ouder is. U bent dus niet de enige die met bedrijfsopvolging te maken krijgt!
Bij CFO Capabel zien we veel ondernemers die in de knoop komen met hun bedrijfsopvolging en de verkoopwaarde van hun bedrijf. Dat het verkopen van een onderneming veel méér inhoudt dan alleen een handtekening zetten bij de notaris, realiseren de meesten zich niet direct. Wil geen van uw kinderen, familieleden of werknemers uw bedrijf overnemen? Of vindt u het zelf mooi geweest? Begin dan op tijd te werken aan uw verkoopwaarde voor een verkoop aan een externe partij.

Advies bij uw bedrijfsopvolging? De parttime CFO helpt

Heeft u behoefte aan goed advies én praktische ondersteuning bij het verkoopklaar maken van uw onderneming? De parttime CFO van CFO Capabel weet als geen ander waar u op moet letten bij het verhogen van uw bedrijfswaarde, hoe u dat handig en verstandig aanpakt en wat u wanneer moet doen. Zowel in het voortraject – het verkoopklaar maken van uw bedrijf – als tijdens het daadwerkelijke verkoopproces is hij de sparringpartner die u bijstaat met raad en daad.

Wilt uw bedrijf onder de loep laten nemen door een van onze parttime CFO’s? Horen hoe CFO Capabel u kan helpen bij uw bedrijfopvolging? Neem contact op met ons voor een kennismakingsafspraak.

 :
Verwante publicatie: Winstverbetering: DGA, op welke producten maakt u echt winst?
 
Categorie Financieel Advies