De laatste jaren staat de woningmarkt sterk in het nieuws. Er is geen gebrek aan spectaculaire krantenkoppen over de enorme prijsstijgingen. Waren die in het begin vooral geconcentreerd in de grote steden, nu ondervinden ook kopers in afgelegen gebieden dat huizenprijzen stevig oplopen. Al jaren wordt er vanuit de politiek geprobeerd om de schaarste aan woningen aan te pakken. Strenge regelgeving en moeizame vergunningsprocedures blijven belangrijke obstakels. Maar dat is niet het enige probleem.

 
woningmarkt
 

Natuurlijk is er veel discussie over de oorzaken van de prijsstijgingen. Het is duidelijk dat de vraag naar huizen het beschikbare aanbod overstijgt. Er kan kennelijk niet snel genoeg worden bijgebouwd. Die verklaring is echter te simpel. Als je de vraagkant onderzoekt, dan blijkt dat daar ook een deel van het probleem ligt. Door de lage rente zijn steeds meer beleggers uit binnen- en buitenland op zoek naar beleggingen die nog rendement maken. Populair zijn huizen voor de verhuur. Tussen de 20% en 30% van de transacties hebben hier nu betrekking op. En juist daar zie je de invloed van crowdfunding op de woningmarkt.

Wat is vastgoed crowdfunding nu precies?

Het financieren van vastgoed behoort van oudsher tot het domein van de banken. Daarnaast kan beroep gedaan worden op de "interne crowd", bestaande uit familie, vrienden en kennissen. Sinds een jaar of 10 is daar echter de "externe crowd" bijgekomen. Die externe crowd bestaat uit een grote groep van beleggers, die graag willen investeren in vastgoed, maar die dat voorheen niet konden. Investeren in vastgoed vraagt namelijk in de regel om grote bedragen en dat maakt het moeilijk om ook nog eens te spreiden. Alle eitjes in één mandje is meestal niet zo'n goed idee.

Wat ontbrak, was een efficiënte manier om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen, om de "externe crowd" te verbinden aan projectontwikkelaars en bedrijven. En zo is in Nederland het eerste crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl ontstaan. Vastgoed crowdfunding is uitgegroeid tot één van de meest populaire vormen van crowdfunding. Het platform zorgt ervoor dat beleggers hun krachten kunnen bundelen voor zowel kleine als grote vastgoedprojecten. Door haar intensieve begeleiding zorgt het platform ervoor dat het financieringsproces soepel verloopt en dat risico's zorgvuldig zijn afgedekt.

Behalve het toegankelijkheid maken van de vastgoedmarkt zijn er nog andere voordelen van crowdfunding:

  • Gemak: de projectontwikkelaar zorgt voor de totstandkoming van het project, inclusief onderhoud en beheer. Een professioneel crowdfunding platform schept keuzemogelijkheden voor diversificatie en dekt risico's af. Zij screent projecten op levensvatbaarheid en de initiatiefnemers ervan op betrouwbaarheid. Risico's worden ingeperkt met zekerheden zoals hypotheek en persoonlijke aansprakelijkheid. Via een gebruikersvriendelijke website kun je eenvoudig je investeringsproject uitkiezen en volgen.
  • Stabiliteit: vastgoed wordt gezien als stabiele investering, die veel minder onderhevig is aan marktschommelingen, zeker in vergelijking tot aandelen.
    Lage drempel en lage kosten: al vanaf € 100,- kun je investeren in vastgoed.
  • Uitstekende risico-rendement-verhouding: het netto rendement op crowdfunding projecten schommelt de laatste jaren rond de 4%. Dat is na aftrek van bemiddelingskosten en voorzieningen.

Zie ook Uitgebreide Gids Vastgoed Crowdfunding

Welke rol speelt crowdfunding op de woningmarkt?

De laatste jaren is er sprake van een typische verkopersmarkt. Het aanbod is schaars, dus als koper moet je er snel bijzijn. Een financieringsvoorbehoud kan al een te groot obstakel zijn. Je moet als koper dus snel kunnen handelen en dan is een goede relatie met een professioneel crowdfunding platform zeer belangrijk. Die zijn ingericht om snel te kunnen schakelen en kunnen de kopers op zeer korte termijn zekerheid geven.

Vaak wordt crowdfunding ook ingezet als overbruggingskrediet. Veel van de projectontwikkelaars moeten de woning nog (ver)bouwen voor de verhuur. Financieren met crowdfunding is dan flexibeler. Is het project klaar en zijn de huurders gevonden, dan kan de lange termijn financiering geregeld worden.

Zo neemt crowdfunding een steeds grotere portie van de vastgoedfinanciering voor haar rekening. Vooral de woningmarkt profiteert hiervan.